Caniculă în Europa. Trei morţi în Spania, record de temperatură în Portugalia, stare de alertă în Franţa

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 04 August 2018 11:20
Categorie: Internaţional
canicula

Canicula, care a cauzat deja trei decese în Spania, continuă să se manifeste în Europa Occidentală, unde, din regiunile sale nordice şi până în cele sudice, turiştii şi rezidenţii se declară îngrijoraţi în legătură cu efectele acestui val de căldură.

Trei bărbaţi au decedat din cauza căldurii excesive în această săptămână în Spania. La Barcelona, un bărbat, cel mai probabil o persoană fără adăpost, a fost găsit prăbuşit pe stradă şi transportat la spital, unde decesul lui a fost declarat şi pus pe seama căldurii, a anunţat vineri seară într-un comunicat oficial Agenţia de Protecţie Civilă din Catalonia.

Alţi doi bărbaţi - un muncitor în jurul vârstei de 40 de ani, care lucra pe o autostradă, şi un bărbat de 78 de ani care lucra în grădina lui - au murit în această săptămână în Spania, unde temperaturile au urcat vineri până la 44 de grade Celsius în Badajoz, în comunitatea autonomă Extremadura, aflată în sud-estul ţării. O căldură copleşitoare a fost resimţită, de asemenea, la Madrid (40 de grade Celsius) şi la Sevilia (42 de grade Celsius), potrivit agenţiei spaniole de meteorologie.

Record de temperatură în Portugalia

Un maxim de temperatură a fost înregistrat în Portugalia, cu 45,2 grade Celsius în Alvega, oraş aflat la o distanţă de 150 de kilometri faţă de Lisabona - un record istoric. În alte zone ale ţării, termometrul a indicat frecvent valori de peste 40 de grade Celsius, potrivit serviciilor de meteorologie.

În Portugalia, sâmbătă urmează să fie ziua critică, întrucât 11 districte au fost plasate sub cod roşu de caniculă, până duminică.

Presa portugheză a publicat vineri fotografii cu numeroşi turişti şi rezidenţi care făceau baie în fluviul Duero din Porto şi în fluviul Tajo din Lisabona - unde au ocupat în număr mare treptele celebrului "Cais das colunas" ("Cheiul coloanelor"), ce coboară spre apele fluviului, pentru a se răcori.

În Suedia, un gheţar s-a topit

La celălalt capăt al Europei, în Suedia, care a înregistrat cea mai călduroasă lună iulie din ultimii 250 de ani, începutul lunii august continuă să fie afectat de temperaturi neobişnuit de ridicate pentru această ţară nordică, valorile din termometre pendulând adeseori în jurul pragului de 30 de grade Celsius.

Această căldură a provocat o schimbare geografică majoră: Suedia şi-a pierdut punctul culminant. Acesta era, într-adevăr, un gheţar - piscul sudic al masivului Kebnekaise din zona arctică. Însă el a scăzut doar în luna iulie cu 14 centimetri pe zi şi a fost depăşit din această cauză de piscul nordic al masivului Kebnekaise, care este stâncos şi care a devenit cel mai înalt punct din Suedia, cu o altitudine de 2.096,8 metri.

Suedia, ce a fost afectată şi de importante incendii de pădure în iulie, inclusiv unele izbucnite dincolo de Cercul Arctic, rămâne în stare de alertă. Într-adevăr, în această ţară nu a mai plouat din luna mai, iar vegetaţia naturală este deosebit de uscată. Totuşi, câteva furtuni sunt aşteptate în cursul zilei de sâmbătă.

Italia - apă distribuită populaţiei în regim de gratuitate

Italia, după ce a înregistrat 40 de grade Celsius la începutul săptămânii în Sardinia şi în nordul ţării, a revenit la valori de 35 de grade Celsius în cursul zilei de vineri, considerate obişnuite pentru această ţară mediteraneană. La Roma, unde orice persoană poate deja să bea apă gratuit din fântânile publice, Protecţia Civilă a distribuit turiştilor sticle cu apă potabilă.

În ceea ce priveşte agricultura, sindicatul naţional din această ramură de activitate, Coldiretti, a anunţat că vacile italiene sunt deosebit de afectate din cauza căldurii şi că producţia de lapte a scăzut cu 15%. În paralel, consumul de îngheţată a crescut cu 30% în ultima săptămână, potrivit aceluiaşi sindicat.

Franţa, în stare de alertă

În Franţa, 67 dintre cele 95 de departamente ale ţării sunt în stare de alertă - record egalat, o situaţie identică fiind înregistrată în 2017 -, din cauza temperaturilor care trec de 30 de grade Celsius aproape în toate regiunile, cu excepţia unor zone din nord-vest, şi care ajung în sud la valori de până la 38 de grade Celsius.

Vineri a fost "una dintre cele mai călduroase zile", a anunţat meteorologul Steven Testelin.

Căldura ar trebui să scadă uşor duminică, înainte de un "al doilea vârf" luni şi marţi, însă "suntem departe de canicula din 2003", a adăugat Steven Testelin. Vara anului 2003 rămâne cea mai călduroasă înregistrată în Franţa după 1950.

În Austria, caii rămân în repaus

În Austria, deşi recordul de 40,5 grade Celsius, înregistrat în 2013, nu a fost încă atins, este totuşi suficient de cald pentru a interzice circulaţia renumitelor trăsuri din Salzburg: O lege interzice într-adevăr oamenilor să oblice caii să lucreze atunci când temperaturile trec de 35 de grade Celsius.

În Belgia, o creştere a numărului de accidente rutiere

VIAS, compania care monitorizează siguranţa rutieră din Belgia, a anunţat o creştere a numărului de accidente petrecute pe drumurile din această ţară din cauza caniculei.

"Numărul mediu zilnic de accidente este în creştere cu 15% în timpul valului de căldură. Iar aceste accidente sunt mai grave", a declarat Stef Willems, purtător de cuvânt al VIAS, citat de presa belgienă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

canicula Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Căldura face ravagii în Europa. Un ren a fost surprins în Norvegia în timp ce se răcorea în mare
Căldura face ravagii în Europa. Un ren a fost surprins în Norvegia în timp ce se răcorea în mare
Zile de foc în Europa. Cod roșu de caniculă în Spania, Portugalia și Croația
Zile de foc în Europa. Cod roșu de caniculă în Spania, Portugalia și Croația
Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Spania şi Portugalia
Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Spania şi Portugalia
VIDEO PROTVPLUS.RO
Santos Lopez
Povestea bărbatului crescut de ucigașul familiei sale. Tatăl adoptiv, condamnat la 5.000 de ani de închisoare
Anunțul lui Donald Tusk privind un nou summit Brexit la Bruxelles
Macron a decretat ”stare de urgență economică și socială”, după protestele Vestelor Galbene
Laureaţii premiilor Nobel 2018 și-au primit primit distincţiile la Stockholm. FOTO
Igor Dodon a fost suspendat, după ce a refuzat să promulge 5 legi
Pactul global despre migraţii a fost aprobat: ”Nu trebuie să cedăm în faţa fricii ”
jaf Florida
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii