Zile de foc în Europa. Cod roșu de caniculă în Spania, Portugalia și Croația


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 03 August 2018 07:38
Categorie: Stiri externe

Sudul Europei se pregăteşte pentru zile de foc. Temperaturile au urcat până la 44 de grade Celsius în regiuni din Spania şi Portugalia, iar meteorologii anunţă că va fi şi mai cald. Până duminică, termometrele vor indica 47 de grade.

Ministerul român de Externe a emis o atenționare pentru cei care plănuiesc să călătorească în Spania, Portugalia sau Croaţia, țări vizate de cod roşu de caniculă.

În plus, MAE avertizează cu privire la riscul de incendii din Grecia. Este pericol în insulele din nordul Mării Egee, în peninsulă Attica şi în regiunile centrale.

Localnic: "Arde. E foarte cald."

Un val de căldură venit din Sahara a colorat în roşu şi portocaliu harta Peninsulei Iberice. 40 din cele 50 de provincii ale Spaniei sunt sufocate de caniculă. În oraşul Badajoz, din centrul țării, termometrele au indicat, joi, 44 de grade Celsius.

Localnic: "Oraşul nu se bucură de o climă temperată. Fie e foarte cald, fie e foarte frig. Am trecut de la pijamale groase la ţinute cât mai sumare."

Situaţia cea mai gravă va fi în sud-vestul Spaniei, unde meteorologii au avertizat că, până duminică, se vor înregistra cel puţin 45 de grade Celsius.

Şi Portugalia se topeşte sub un soare torid. Autorităţile au emis avertismente legate de temperaturile caniculare şi de nisipul adus de vânt în cantităţi mari din Sahara.

În oraşul Evora, termometrele au indicat, joi, 44 de grade Celsius. Însă temperaturile vor continua să crească în weekend. În oraşul Beja  din sudul Portugaliei au fost prognozate 47 de grade Celsius.

Bruno Cafe, meteorolog: "Temperaturile vor ajunge la 45 de grade, în centrul şi sudul Portugaliei. Şi temperaturile nopţii vor fi foarte ridicate. Noaptea, termometrele nu vor indica mai puţin de 20 de grade. Vom avea nopţi tropicale în zilele următoare."

Turiştii care vizitează Lisabona zilele acestea îşi doresc să-şi fi ales altă perioadă pentru vacanţă.

Turist: "Am venit din Olanda. Ne cam dorim să fim acasă."

Turist: "Încercăm să stăm mai mult la umbră, ne udăm cu apă pe cap şi e în regulă."

Autorităţile portugheze au avertizat şi cu privire la riscul ridicat de incendii de vegetaţie periculoase.

Nici în Italia nu este mai bine. Turiştii care vizitează Roma s-au strâns buluc lângă una din frumoasele fântâni ale oraşului. La 37 de grade Celsius, a fost primită cu mare bucurie iniţiativa primăriei de a împărţi sticle cu apă la Colosseum şi la Forumul Roman. În weekend, în Italia, canicula va lăsa locul furtunilor.

În Germania, pe de altă parte, căldura a secat apele Elbei şi a scos la suprafaţă muniţie din Al Doilea Război Mondial. Poliţia i-a avertizat pe curioşi să nu se apropie de grenadele şi minele ieşite la iveală din noroi.

Pirotehniştii germani lucrează peste program pentru a elimina pericolul, în unele cazuri dezamorsând pe loc muniția.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Spania şi Portugalia
Caniculă în Arctica. Renii au invadat tunelurile rutiere din Norvegia
Seceta din Europa are efecte catastrofale asupra agriculturii: ”Prețurile vor fi mari”
VIDEO PROTVPLUS.RO