Câinii din rasa Mops ar putea fi interziși în Olanda. Ce animale care prezintă mutații genetice se mai află pe listă
Simpaticii câini Mops ar putea fi interziși în Olanda. Mai exact, Guvernul ar vrea să declare ilegală posesia animalelor a căror rasă a fost obținută în urma unei mutaţii genetice.
Deși sunt foarte iubiţi şi drăgălași, aceşti căţei nu duc o viață ușoară, având în vedere că suferă de probleme respiratorii şi artrită.
Un cuplu povestește că, de cel puțin două decenii, Mopșii fac parte din familie. Soţii sunt extrem dezamăgiţi că, în viitor, nu vor mai putea avea alături şi alţii.
Cuplu: „Acesta a fost primul meu Mops. Și azi mă uit în urmă cu tristețe”.
Guvernul olandez a anunţat că doreşte să interzică deţinerea animalelor de companie care prezintă mutaţii genetice. Oficialii spun că bietele necuvântătoare au mult de suferit şi, mai mult, vor să interzică și reclamele din mass-media sau de pe rețelele de socializare în care apar astfel de exemplare.
Tanja Pollmülle, medic veterinar: „Căile respiratorii sunt foarte înguste, ceea ce înseamnă că nările, căile respiratorii, sunt mult prea mici. Bolta palatină este mult prea groasă și obstrucționează căile respiratorii și de aceea auzim mereu acel zgomot la respirație ce pare a fi sforăit, dar care reduce circulația aerului”.
Proprietar: „Dacă crezi că un Mops ar putea să alerge alături de tine sau să fugă pe lângă bicicletă când te plimbi, trebuie să îți spun că cel mai bine este să faci activități singur sau să cauți o altă rasă de câini”.
Din 2014, crescătorii de animale nu mai au voie să înmulțească și să comercializeze astfel de rase în Olanda, dar fenomenul nu a putut fi cu adevărat oprit.
Jan-Peter Bach, specialist în protecția animalelor: „O mare parte dintre aceste animale provin din străinătate și, uneori, sunt importate ilegal”.
Lista cu animalele de companie vizate de interdicţia Guvernului olandez urmează să fie stabilită. Alături de Mopși, cel mai probabil se vor regăsi și pisicile din rasa British Fold. Aceste feline cu urechi mici suferă aproape toată viața de o boală degenerativă dureroasă a încheieturilor.
Inițiatorii proiectului legislativ dau, totuși, asigurări că persoanele care au deja acasă un suflet vizat de o astfel de lege, vor putea să îl păstreze.