Business Insider: Vladimir Putin a afirmat in 2011 ca Rusia este singura tara care "poate distruge SUA in jumatate de ora"

Ultima actualizare: 27-01-2015 07:04
vladimir putin

Afirmatia amenintatoare a lui Vladimir Putin ar fi fost facuta de actualul lider de la Kremlin in 2011, pe cand era premierul Rusiei, sustine businessinsider.com, care citeaza o carte lansata anul trecut de doi analisti politici, americani.

Singurul motiv pentru care Statele Unite sunt interesate de o relatie cu Moscova este acela ca Rusia este singura tara ca "ar putea distruge America in jumatate de ora sau mai putin". Aceasta ar fi fost afirmatia facuta de Vladimir Putin in decembrie 2011, pe cand liderul Rusiei era premier, sustine businessinsider.com.

Potrivit sursei citate, afirmatia ar fi fost facuta in cadrul unui banchet, gazduit de Putin in Moscova, pentru membrii Valdai Club, o intalnire anuala intr-un format flexibil presedintelui Federatiei Ruse cu experti internationali in politica interna si externa rusa. La acest eveniment participa si zeci de jurnalisti straini.

In cadrul banchetului, Vladimir Putin si-a exprimat dezacordul fata de planurile americane de instalare a unui sistem antiracheta despre care spune ca reprezinta o amenintare directa la securitatea nationala a Rusiei. "Ma intrebati cand se schimba Rusia? Mingea este in curtea voastra! Voi cand va schimbati?" li s-ar fi adresat Vladimir Putin invitatilor americani, prezenti la petrecere, adaugand ca singul motiv pentru care Washingtonul vrea sa pastreze o relatie cu Moscova este acela ca Rusia e singura care "poate distruge SUA in mai putin de jumatate de ora".

Acest episod este relatat intr-o carte de politica externa a autorilor americani Douglas E. Schoen si Melik Kaylan - The Russia-China Axis: The New Cold War and America’s Crisis of Leadership - publicata in 2014. Cei doi autori explica faptul ca este greu de gasit o afirmatie care sa arate mai bine adevarata pozitie a lui Vladimir Putin fata de Statele Unite.  Douglas E. Schoen este un analist politic, fost consilier al fostului presedinte Bill Clinton iar Melik Kaylan este un jurnalist american care trateaza probleme de politica externa.

Noile confruntari din estul Ucrainei au inasprit din nou discursul presei americane fata de liderul de la Kremlin. Potrivit Bloomberg, presedintele rus a reusit sa supere nu numai liderii occidentali ci si pe unii din cei mai bogati prieteni ai sai. Oligarhii, loviti din plin de sanctiunile occidentale, cer liderului de la Kremlin sa incheie conflictul din Ucraina, insa acesta prefera sa ii indeparteze si sa se inconjoare numai de o mana de oameni, toti decisi sa continue escaladarea conflictului de peste granite.

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO