Busculada cu 717 morti la Mecca. Regele saudit a cerut investigarea celui mai grav incident din ultimii 25 de ani

Ultima actualizare: 28-09-2015 07:06
BUSCULADA MECCA - AGERPRES - 3

Guvernul saudit a format o comisie pentru a investiga circumstantele busculadei produse joi langa Mecca, unde 717 persoane de diferite nationalitati au murit si alte 805 au fost ranite, relateaza BBC.

Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat o evaluare a sigurantei pelerinajului dupa cel mai grav incident produs in timpul pelerinajului la Mecca in ultimii 25 de ani. "Este nevoie sa imbunatatim nivelul de organizare a pelerinilor" a declarat regele saudit.

Totodata ministrul saudit al sanatatii, Khaled al-Falih, a sustinut ca busculada s-a produs pentru ca multi pelerini "nu au respectat programul stabilit de autoritati".

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul Iranului, tara care a pierdut 95 de cetateni in acest incident, a declarat ca guvernul saudit trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta tragedie si a acuzat o proasta organizare, precum si actiuni incorecte.

Papa Francisc si-a exprimat joi seara la New York solidaritatea cu musulmanii, dupa busculada tragica."In acest moment de rugaciune, ma alatur si ne alaturam in rugaciuni catre Dumnezeu atotputernicul", a spus suveranul pontif.

Aproximativ doua milioane de credinciosi musulmani participa incepand de marti la pelerinajul anual la Mecca (hajj).

Pelerinajul la Mecca, cea mai mare adunare anuala de oameni din lume, a mai fost scena dezastrelor si in trecut, inclusiv a unor busculade, incendii si revolte.

Securitatea in timpul pelerinajului este un subiect sensibil din punct de vedere politic pentru familia regala saudita. Guvernul saudit a cheltuit in ultimii ani miliarde de dolari pentru a moderniza si extinde infrastructura si tehnologia pentru controlul multimilor.

Peste 100.000 de politisti sunt mobilizati si mii de camere video au fost instalate pentru a permite grupurilor sa se disperseze inainte de a ajunge la niveluri periculoase.

Ultimul incident de amploare de acest gen a avut loc in 2006, cand cel putin 346 de pelerini au murit intr-o busculada.

In urma cu doua saptamani, 110 persoane au murit la Marea Moschee de la Mecca, dupa ce o macara s-a prabusit in timpul unei furtuni.

Sursa foto: Agerpres
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!