Barack Obama il primeste la Casa Alba pe presedintele Chinei, Xi Jinping. Spionajul cibernetic, pe agenda discutiilor

25-09-2015 08:03


Abia a plecat Papa, ca Barack Obama se pregateste sa primeasca la Casa Alba inca un oaspete important. Este vorba de presedintele Chinei, in cinstea caruia da vineri un dineu, pentru care pregatirile sunt in toi.
 

Pana sa ajunga la Washington, presedintele chinez a trecut pe la Seattle, unde a incheiat un contract urias cu Boeing si a ridicat in slavi importanta relatiilor tarii sale cu Statele Unite.

Totusi, cel mai fierbinte subiect al intalnirii dintre oficiali va fi "spionajul cibernetic", de care asiaticii nu ar fi straini.

Bucatarie americana cu nuante si arome chinezesti. Cu asta il asteapta Barack Obama vineri seara, la Casa Alba, pe omologul sau Chinez, Xi Jinping. Adica, meniul include miel de Colorado, supa de ciuperci salbatice cu trufe negre si homar de Maine. Trandafirii vor decora mesele, iar atmosfera va fi intretinuta de rapperul Ne-Yo, dar restul invitatilor nu vor fi anuntati dinainte.

Inainte de a ajunge la Washington, presedintele chinez a fost la Seattle, unde a sustinut un discurs in fata liderilor de la General Motors, Amazon, Apple, Microsoft si chiar Disney. "Avem nevoie unii de altii" - a fost mesajul sau fara echivoc. Dar, in ciuda amabilitatilor, Washingtonul acuza Beijingul ca s-ar afla in spatele unor atacuri informatice majore.

Barack Obama, presedintele SUA: "Putem sa facem o alegere, sa transformam acest teren intr-o competitie. Pe care, va garantez, o vom castiga, daca vom fi obligati!"

Casa Alba a amenintat si cu sanctiuni. Anul trecut, americanii au pus sub acuzare cinci hackeri dintr-o asa-numita "Armata populara de eliberare", acuzati ca au furat date confidentiale de la sase companii americane. Iar in august, piratii informatici au furat informatii personale de la 22 milioane de americani, dupa ce au spart baze de date guvernamentale.

Saima Mohsin, corespondent CNN Beijing: "China, sustin Statele Unite, foloseste spionajul cibernetic pentru a fura proiecte sau planuri de afaceri, care sa ajute intreprinderile chinezesti sa obtina avantaje necistite in competitia economica."

Spionajul sau atacurile cibernetice sunt raspandite pe tot globul, dupa cum se vede pe aceasta harta cu amenintari informatice, in timp real.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO