Bomboane potențial letale, distribuite la peste 300 de familii. Ce conțineau dulciurile oferite de un ONG
O organizaţie caritabilă care lucrează cu persoanele fără adăpost din Auckland, Noua Zeelandă, a distribuit fără să ştie bomboane umplute cu doze potenţial letale de metamfetamină în pachetele sale alimentare, dulciurile fiind donate de un necunoscut.
Organizaţia a anunţat, miercuri, că personalul a început să contacteze până la 400 de persoane pentru a depista coletele care ar putea conţine dulciurile - care erau blocuri solide de metamfetamină închise în ambalaje de bomboane.
Poliţia din Noua Zeelandă a deschis o anchetă penală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cantitatea de metamfetamină din fiecare bomboană era de până la 300 de ori mai mare decât nivelul pe care cineva l-ar lua în mod obişnuit şi ar putea fi letală, potrivit New Zealand Drug Foundation - o organizaţie de verificare şi politică în domeniul drogurilor, care a testat prima bomboanele.
Metamfetamina este un stimulent puternic, care creează dependenţă şi care afectează sistemul nervos central. Se prezintă sub forma unei pudre cristaline albe, inodoră, cu gust amar, care se dizolvă uşor în apă sau alcool.
Ben Birks Ang, un purtător de cuvânt al fundaţiei, a declarat că deghizarea drogurilor în bunuri inofensive este o tehnică comună de contrabandă transfrontalieră şi că este posibil ca mai multe bomboane să fi fost distribuite în Noua Zeelandă.
Bomboanele aveau o valoare de piaţă de 608 dolari bucata, ceea ce sugerează că donaţia din partea unui membru necunoscut al publicului a fost mai degrabă accidentală decât un atac deliberat, a declarat Birks Ang.
Opt familii, inclusiv cel puţin un copil, au raportat că au consumat bomboanele contaminate începând de marţi. Nimeni nu a fost spitalizat, autorităţile anunţând că gustul "revoltător" a făcut ca majoritatea oamenilor să le scuipe imediat.
Banca de alimente a organizaţiei de caritate acceptă doar donaţii de alimente produse în comerţ în ambalaje sigilate. Bomboanele cu ananas, ştampilate cu eticheta brandului malaezian Rinda, „au apărut ca atare atunci când au fost donate", sosind într-o pungă de mărimea unui magazin.
Auckland City Mission a fost alertată marţi de un client al băncii alimentare care a raportat bomboane cu „gust ciudat". Personalul a gustat câteva dintre bomboanele rămase şi a contactat imediat autorităţile.
Bomboanele au fost donate cândva în ultimele şase săptămâni. Nu era clar câte fuseseră distribuite în acest timp şi câte erau făcute din metamfetamină.