Biserica Ortodoxa Copta din Egipt l-a asezat pe patriarhul sau pe tron pentru ultima oara. FOTO


Ultimul update: Joi 13 Septembrie 2012 08:42
Data publicarii: Luni 19 Martie 2012 16:15
Categorie: Stiri externe
Shenouda III

Biserica Ortodoxa Copta din Egipt a efectuat duminica funeraliile patriarhului sau Shenouda III, decedat sambata la varsta de 88 de ani, dupa ce a fost, timp de aproape 40 de ani, la conducerea celei mai importante comunitati crestine din Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

 

Corpul neinsufletit al patriarhului, purtand o tiara si imbracat in bogatele sale vesminte sacerdotale, a fost asezat pe un tron din lemn sculptat in catedrala Sfantul Marcu din Cairo, sediul bisercii copte, unde va fi oficiata o slujba marti.

Numerosi credinciosi si clerici defilau in fata sicriului, intr-o atmosfera de mare emotie, unii izbucnind in lacrimi.

Conform dorintei sale, Shenouda va fi inmormantat la manastirea Sfantului Paisie din regiunea Wadi Natrun, intre Cairo si Alexandria (nord). In acest loc el a fost arestat la domiciliu in 1981 de presedintele Anwar al-Sadat, cu care avea profunde divergente politice.

Episcopul Pachomius din provincia Beheira, in Delta Nilului, va asigura interimatul la conducerea bisericii timp de doua luni, in asteptarea unei reuniuni a clericilor de rang inalt care vor desemna un succesor pentru Shenouda III, a anuntat televiziunea publica.

Episcopii copti din Egipt si din restul lumii au inceput sa se indrepte spre Cairo pentru a participa la funeralii si la pregatirea alegerii unui nou lider al acestei biserici ortodoxe.

Coptii, sau crestini din Egipt, reprezinta intre 6 si 10 la suta din cei 82 de milioane de egipteni, o comunitate confruntata cu intensificarea islamismului in aceasta tara cu majoritate musulmana sunnita.

Slabit de varsta si boala, Shenouda III suferea de probleme hepatice si tumori pulmonare, iar sambata a fost victima unui atac de cord.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO