Alegeri in SUA. Mitt Romney a castigat detasat alegerile primare din Puerto Rico


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 09:31
Data publicarii: Luni 19 Martie 2012 12:51
Categorie: Stiri externe
Mitt Romney

Favoritul la investitura republicana, Mitt Romney, a castigat detasat primarele organizate duminica la Puerto Rico, potrivit primelor rezultate anuntate in cursul serii.

Astfel, in 34 la suta din circumscriptii, fostul guvernator de Massachusetts a castigat cu peste 83 la suta din voturi, a anuntat Comisia Electorala de pe aceasta insula din Caraibe, aflata sub suveranitate americana de 113 ani.

Rivalul sau, ultraconservatorul Rick Santorum, nu a obtinut decat 8 la suta din voturi, devansandu-l pe fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor Newt Gingrich (2,1 la suta) si Ron Paul (1,2 la suta).

Mitt Romney a revendicat victoria, afirmand ca avand "o populatie mai mare decat 22 de state, insula contribuie la modalitatile de vitalizare a tarii". Mitt Romney asteapta astfel sustinerea a 20 de delegati in plus pentru a castiga investitura la Conventia Republicana prevazuta pentru sfarsitul lui august in Florida, unde un candidat trebuie sa reuneasca 1.144 de delegati.

Republicanul moderat Mitt Romney dispune in prezent de 496 de delegati si se lupta cu crestinul conservator Rick Santorum (236 de delegati), al carui succes recent l-a impiedicat sa obtina rapid investitura.

Newt Gingrich dispune de 141 de delegati, iar Ron Paul de 66, potrivit site-ului specializat RealClearPolitics.

Mitt Romney a obtinut la sfarsitul lui ianuarie sustinerea guvernatorului de Puerto Rico Luis Fortuno, care face campanie pentru ca insula sa devina cel de-al 51-lea stat american, o optiune care va fi supusa referendumului la 6 noiembrie, in ziua alegerilor prezidentiale americane.

Portoricanii sunt cetateni americani, dar nu au drept de vot la alegerile prezidentiale, ci doar la primare, si nu au un reprezentant cu drept de vot in Congres. Primarele din Puerto Rico se desfasoara cu doua zile inaintea celor din Illinois, stat care trimite 54 de delegati la Conventia Republicana.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO