Bilantul HAOSULUI aerian: 6 milioane de pasageri afectati!

Dată publicare: 17-04-2010 00:00
Dată actualizare: 29-04-2012 03:15


Agentia europeana pentru siguranta aviatiei, Eurocontrol, se asteapta ca norul de cenusa care s-a inaltat din Islanda sa dea si sambata peste cap transporturile aeriene.

Asociatia controlorilor de trafic aerian este si mai pesimista, si considera ca haosul va mai dura cateva zile. Dupa ce a trecut peste vestul Europei, praful vulcanic se indreapta acum catre sudul si sud-estul continentului, silind si tarile de aici sa-si inchida aeroporturile.

"Cred ca deciziile luate de fiecare stat si fiecare companie au avut in vedere siguranta transportului aerian. Exista recomandari ale Autoritatii Civile pentru Aviatie. Nu putem spune daca s-a exagerat sau dimpotriva. Cred ca toata lumea este interesata de siguranta."Joe Sultana, Eurocontrol
Lista tarilor care si-au inchis complet spatiul aerian cuprinde in acest moment Tarile Baltice, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, Finlanda si Norvegia.

Din cauza norului de cenusa vulcanica, Irlanda, Germania, Austria, Franta, Itala si Suedia au spatiul aerian partial inchis.

Belgia, Marea Britanie, Olanda si Elvetia incep sa ridice treptat restrictiile, de sambata.

In total, Eurocontrol estimeaza ca 6 milioane de pasageri au fost sau vor fi afectati. Nevoiti sa isi amane planurile, blocati prin aeroporturi, unii fara bani de hotel.

Nu doar oamenii de rand au neplaceri din cauza eruptiei din Islanda. Cancelarul german Angela Merkel, care se intorcea dintr-o vizita in Statele Unite, a aterizat la Lisabona, din cauza ca aeroporturile tarii sale erau inchise.

Intre timp, apar voci care spun ca aceste restrictii, fara precedent in spatiul aerian european de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, sunt o exagerare. Mai ales ca niciun avion nu s-a prabusit din cauza norului de cenusa. Mai bine sa prevenim decat sa anchetam un eventual accident, justifica specialistii.

La prudenta indeamna si cazul unei curse British Airways. In 1982, deasupra Indoneziei, particule de cenusa vulcanica au intrat in motoarele avionului si le-au blocat.

Eric Moody, pilotul acelei aeronave a reusit sa reporneasca motoarele, dupa ce avionul a pierdut suficienta altitudine ca sa iasa din norul de cenusa. El a fost decorat, iar cazul a intrat in manualele de aviatie.

Intre timp, in incercarea de a afla mai multe, cercetatorii britanici au intrat deliberat cu un avion in norul de cenusa vulcanica. I-au masurat viteza de deplasare si au luat esantioane.

Tags: zboruri, trafic,


VIDEO PROTVPLUS.RO