Bilantul celor 15 zile de prosteste violente din Venezuela: 8 morti si peste 130 de raniti

venezuela

Capitala venezueleana urmeaza sa fie scena unei duble mobilizari, opozitia lansand un apel la manifestatii impotriva intimidarilor unor grupari armate neidentificate, iar puterea convocand un mars de sustinere al "femeilor chaviste", relateaza Mediafax.

In paralel, presedintele Nicolas Maduro i-a propus vineri omologului sau american Barack Obama discutii directe. "Indemn la dialog cu dumneavostra, presedinte Obama", a spus el.

"Acceptati aceasta provocare si vom incepe un dialog la nivel inalt, vom pune adevarul pe masa", a spus Maduro, in fata presei straine, declarandu-se pregatit sa numeasca un nou ambasador in Statele Unite. Guvernul venezuelean acuza in mod frecvent Washingtonul ca ar complota cu opozitia pentru a-l indeparta de la putere.

Nicolas Maduro, vorbind sustinatorilor, in fata palatului prezidential

Venezuela a decis sa revoce acreditarile corespondentului CNN in Venezuela si a celor doi reporteri trimisi in America Latina pentru a transmite despre protestele opozitiei.

Maduro a amenintat ca va luat masuri impotriva CNN, daca nu va inceta "relatarea ostila" a evenimentelor.

Citește și
Genesis Carmona, miss venezuela
Miss Turism 2013 din Venezuela a fost impuscata mortal in timpul protestelor antiguvernamentale
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Secretarul de Stat american John Kerry a criticat joi utilizarea "inacceptabila" a fortei, in Venezuela, impotriva manifestantilor, subliniind ca "nu asa se conduc democratiile".

"Solutia la problemele din Venezuela va fi gasita doar prin dialog cu toti venezuelenii, prin angajarea intr-un schimb de opinii intr-o atmosfera de respect reciproc", a declarat Kerry, indemnand Caracasul sa elibereze membrii opozitiei incarcerati.

Proteste ale studentilor, in Venezuela

Doua saptamani de proteste

Venezuela se confrunta de 15 zile cu un val de contestare din partea studentilor, initiat in provincie si sustinut de catre opozitia fata de presedintele Maduro, vizand insecuritatea si traiul scump.

Manifestantii au anuntat cel putin opt morti si aproape 140 de raniti, iar aproximativ 100 de persoane au fost arestate, potrivit unui nou bilant oficial, comunicat vineri.

"In total, sunt opt morti si 137 de raniti", a declarat pentru postul national de radio procurorul general Luis Ortega.

Fotografia lui Hugo Chavez, in timpul protestelor anti-guvernamentale

Patru persoane au fost ucise la Caracas, dintre care trei cu gloante in timpul marii manifestatii a studentilor si opozantilor din 12 februarie, care a degenerat in ciocniri intre protestatari, politisti si grupari armate nelegitime, considerate apropiate puterii.

Ortega, care nu a precizat circumstantele mortii celorlalte persoane, a anuntat ca, dintre cei 137 de raniti, aproximativ o suta sunt civili, iar restul politisti.

Doua persoane, Genesis Carmona, desemnata Miss Turism in 2013, si un procuror, au murit in statul Carabobo, in centru-nord. Genesis Carmona, in varsta de 22 de ani, a fost impuscata in cap, in timp ce procurorul a murit intr-un accident de masina survenit in momentul in care incerca sa scape de manifestanti.

Citeste si: Miss Turism 2013 din Venezuela a fost impuscata mortal in timpul protestelor antiguvernamentale

In statul Sucre, in nord-est, un student a murit strivit in timpul unei manifestatii, in timp ce la Lara, in centru-nord, un muncitor a fost ucis de focuri de arma trase dintr-un imobil.

Ortega a anuntat ca anchete au fost deschise in cazurile tuturor persoanelor ucise. Manifestatiile, organizate de studenti si sprijinite de opozitie, au debutat la inceputul lunii, in semn de protest fata de viata scumpa si insecuritatea din tara.

Potrivit presedintelui venezuelean Nicolas Maduro, aceste manifestatii constituie o "lovitura de stat". Unul dintre liderii mobilizarii, opozantul Leopoldo Lopez, in varsta de 42 de ani, a fost plasat in arest provozoriu. 

In statul Tachira (vest), "trec grupuri motociclisti deschid focul" asupra locuitorilor care protestau fata de Guvern, a denuntat Gaby Arellano, o reprezentanta a studentilor de la Universitatea din Anzi.

La San Cristobal, capitala statului Tachira, centrul miscarii de contestare, care a izbucnit la 4 februarie, magazinele sunt inchise de mai multe zile. Orasul, plasat sub o puternica supraveghere militara, "era calm vineri", a constatat un jurnalist AFP.

Un tanc, monument istoric, a fost incendiat in San Cristobal, epicentrul protestelor din Venezuela

Statul Tachira, care se invecineaza cu Columbia, este una dintre zonele cele mai afectate de tulburari, iar Guvernul, care califica evenimentele in desfasurare drept o lovitura de stat, a mobilizat in regiune un batalion de parasutisti, argumentand decizia prin prezenta unor "paramilitari columbieni".

Henrique Capriles principalul lider al opozitiei, le-a spus manifestantilor sa ceara ca autoritatile sa dezarmeze trupele paramilitare pro-guvernamentale, considerate vinovate de atacurile asupra demonstrantilor.

Presedintele Maduro, care neaga orice legatura cu gruparile armate, spune ca demonstratiile fac parte dintr-o lovitura de stat in desfasurare, pusa la care le Statele Unite si de fostul presedinte columbian Alvaro Uribe.

Nicolas Maduro se confrunta cu cel mai important val de contestare de cand a fost ales la limita, in aprilie, in urma decesului mentorului sau Hugo Chavez.

Blocajul mediatic

Presa locala din Venezuela s-a aratat dezamagita de reactia publicatiilor internationale, care au tratat cu superficialitate protestele din Venezuela.

Blogul caracaschronicles.com a scris ca represiunile impotriva manifestantilor continua, fortele de ordine apeland la tortura si violente.

Conexiunea la Internet a fost taiata in Orasul San Cristobal, locul din care au pornit protestele la inceputul lui februarie iar venezuelenii se tem ca toate mijloacele de comunicare vor fi restrictionate.

"E greu de descris sentimentul de neputinta care te cuprinde cand cauti prin aceste ziare si nu gasesti nimic. Venezuela arde si nimanui nu-i pasa."

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Venezuela, sub presiunea strazii. Studentii protesteaza, de doua saptamani, impotriva presedintelui Maduro
Venezuela, sub presiunea strazii. Studentii protesteaza, de doua saptamani, impotriva presedintelui Maduro

Ucraina nu este singura tara in care locuitorii au iesit in strada pentru a-si cere drepturile. In Venezuela, tinerii au iesit in strada iar confruntarile cu fortele de ordine au devenit sangeroase.Cel putin patru persoane au murit.

Miss Turism 2013 din Venezuela a fost impuscata mortal in timpul protestelor antiguvernamentale
Miss Turism 2013 din Venezuela a fost impuscata mortal in timpul protestelor antiguvernamentale

Genesis Carmona, desemnata Miss Turism a statului Carabobo in 2013, a fost impuscata in cap, marti, in orasul Valencia, in timpul manifestatiilor antiguvernamentale care au cuprins Venezuela in ultimele doua saptamani.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.