Biden îi transmite lui Putin că SUA și aliații vor răspunde "decisiv" dacă Rusia invadează Ucraina
Președintele Biden i-a transmis, joi, președintelui rus Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că SUA și aliații săi vor reacționa "decisiv" dacă Ucraina va fi invadată, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.
Un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat că președintele SUA și Vladimir Putin și au convenit asupra unei "secvențe de dialog privind stabilitatea strategică".
Apelul a avut loc în condițiile în care Rusia a mărit nivelul trupelor de-a lungul graniței cu Ucraina, iar serviciile de informații americane au avertizat că Rusia ar putea invada Ucraina chiar din ianuarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Între timp, un oficial american a confirmat pentru CBS News că un avion de spionaj american a efectuat, joi, o misiune deasupra Ucrainei, care a urmat unui alt zbor pe 27 decembrie. Zborul a fost efectuat de o aeronavă JSTARS, care este un avion radar special conceput pentru a urmări mișcările la sol.
Într-o declarație, Comandamentul European al SUA a precizat că operează în mod obișnuit avioane în regiunea Mării Negre pentru a sprijini "diverse obiective de informații ale SUA și ale coaliției". Comandamentul European al SUA a precizat că evenimentul a fost planificat în prealabil și "nu a fost un răspuns la un eveniment specific".
Cele două căi prezentate de Biden
Înaltul oficial al administrației Biden a declarat că Joe Biden a prezentat două căi, una axată pe democrație și cealaltă axată pe descurajare și pe "costuri și consecințe semnificative în cazul în care Rusia alege să continue invazia în Ucraina".
Oficialul a mai spus că tonul lui Biden în convorbirea cu Putin a fost "serios și substanțial" și că scopul principal al acesteia a fost de a stabili "tonul și tenorul angajamentului diplomatic" programat pentru luna viitoare. Discuțiile viitoare vor ajuta la "determinarea mai precisă a contururilor" domeniilor în care poate exista un acord între cei doi lideri, a spus oficialul.
Joe Biden l-a îndemnat pe Putin să detensioneze tensiunile cu Ucraina, iar oficialul a declarat că accentul Statelor Unite este "cu adevărat pe acțiuni și pe indicatori, nu pe cuvinte" și va continua să se pregătească pentru orice decizie pe care Putin o va lua cu privire la Ucraina.
Statele Unite vor continua o "perioadă foarte intensă de consultări" cu aliații în cursul săptămânii viitoare, înainte de discuțiile Consiliului NATO-Rusia, a declarat oficialul de rang înalt al administrației Biden.
100.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina
"Va exista o transparență de coordonare foarte atentă și foarte intensă între partenerii și aliații noștri", a spus oficialul.
Rusia a acumulat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene. În pofida rapoartelor recente potrivit cărora rușii au retras 10.000 de soldați din zonă, oficialul de rang înalt al administrației a declarat că Washingtonul este "foarte îngrijorat" în legătură cu "prezența încă semnificativă a trupelor rusești" de-a lungul graniței.
CBS News a relatat că cele 10.000 de trupe retrase reprezintă doar o fracțiune din numărul celor care rămân încă la graniță.