Bebelusul britanic Charlie are putine sanse sa traiasca. Medicii din Londra refuza sa permita transferul lui la Vatican
Micutul Charlie, bebelusul britanic care sufera de o boala genetica rara, si a carui poveste trista a impresionat o lume intreaga, are sanse minime sa fie salvat.
Medicii care il trateaza la Londra au refuzat sa il transfere la spitalul pentru copii al Vaticanului, institutie care s-a oferit sa il primeasca si sa ii mai dea o sansa.
In apararea lui a sarit inclusiv presedintele Trump.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Directoarea spitalului pediatric al Vaticanului, "Bambino Gesu", s-a oferit sa il primeasca pe micul Charlie. Invitatia a fost lansata dupa ce, acum cateva zile, insusi Papa Francisc a pledat pentru ca dreptul parintilor de a-si trata copilul "pana la sfarsit" sa fie respectat.
Mariella Enoc, director spital pediatric Vatican: "Am fost contactata de mama lui Charlie, o femeie foarte puternica si hotarata, care nu vrea sa renunte. Ne-a intrebat care sunt sansele ca aceasta terapie sa fie efectuata aici, iar specialistii nostri cerceteaza aceasta posibilitate cu multa seriozitate. Insa spitalul (din Londra, n.n.) ne-a spus ca nu il poate transfera aici pe copil, din considerente legale.."
Si ministrul italian de externe, Angelino Alfano, urma sa il sune pe omologul sau britanic, Boris Johnson, intr-o incercare... de a spori presiunea, in al 11-lea ceas. Deocamdata, reprezentantii spitalului Great Osmod Street sunt de neclintit, argumentand ca respecta o hotarare a justitiei.
Diana Magnay, corespondent CNN: "La sfatul medicului copilului si al mai multor experti, tribunalul britanic a decis ca nu ar fi in interesul copilului sa fie supus acestui tratament experimental, din care ar avea de castigat medicina, dar nu si Charlie. De aceea, avand in vedere calitatea precara a vietii copilului, ar fi in interesul lui ca tratamentul sa fie retras."
Decizia Curtii Supreme din Marea Britanie este finala.
Diana Magnay, corespondent CNN: "Echipamentul care il tine in viata trebuia sa fie deconectat vineri, insa ceea ce se pare ca se intampla acum este ca spitalul incearca sa faca un plan pentru sfarsitul vietii lui, pe care sa il poata suporta parintii. Nu ii provoaca bebelusului traume suplimentare, insa incearca sa ii faca ultimele ore cat mai suportabile cu putinta. "
Cu toate acestea, parintii copilului, Chris si Connie, cred ca au inca sanse sa castige batalia cu sistemul.
"Sprijinul venit de la Papa si de la presedintele Donald Trump ne-a dat speranta", recunosc ei.