Coreea de Nord a folosit un dispozitiv "miniaturizat" la testul subteran pe care l-a efectuat

12-02-2013 07:55

Coreea de Sud

Coreea de Nord a confirmat ca a efectuat marti al treilea test nuclear "cu succes", o operatiune confirmata si de catre Ministerul Apararii vecinului si inamicului sau, Coreea de Sud, relateaza AFP.

UPDATE 8:22 Bomba utilizata pentru efectuarea testului subteran in Coreea de Nord, marti, este un dispozitiv "miniaturizat", a anuntat agentia oficiala KCNA, relatează AFP.

"Acest test nuclear de nivel inalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere exploziva mai mare si a utilizat un dispozitiv miniaturizat si mai usor", potrivit agentiei oficiale.

UPDATE 08:13 "Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anuntat agentia oficiala KCNA, precizand ca aceasta operatiune are ca scop sa "apere securitatea nationala si suveranitatea" tarii "impotriva ostilitatii continue a Statelor Unite".

Informatiile americane anunta ca evalueaza "evenimentul seismic" din Coreea de Nord

Biroul directorului serviciilor nationale americane de informatii, din care fac parte 16 agentii de informatii din Statele Unite, a anuntat ca evalueaza "evenimentul seismic" din Coreea de Nord, o prima reactie fata de testul nuclear efectuat de catre Phanian, relateaza AFP.

"Comunitatea informatiilor este la curent cu un eveniment seismic cu caracteristicile unei explozii in Coreea de Nord si evaluam informatiile pertinente", anunta ODNI într-un comunicat.

Coreea de Sud a detectat semnele "unui cutremur artificial" in Coreea de Nord, marti, a transmis agentia sud-coreeana Yonhap, sugerand ca Phenianul a efectuat un al treilea test nuclear, asa cum a anuntat la sfarsitul lui ianuarie, relateaza AFP.

Conform agentiei, "un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 a fost detectat in Coreea de Nord", in regiunea Kilju (nord-est) unde se afla complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare.

Cutremurul a avut loc la ora locala 11:57 (04:57, ora Romaniei).

Centrul american de geofizica (USGS) a raportat o activitate seismica, confirmata de centre de supraveghere din Japonia, China si Coreea de Sud. Conform USGS, hipocentrul s-a situat la aproximativ un kilometru adancime.

Centrul seismic din China a declarat ca suspecteaza ca cutremurul de pamant a fost "o explozie".

In Japonia, agentia meteorologica a subliniat ca o miscare terestra diferita de un seism natural a fost masurata in Coreea de Nord.

Daca acest test este confirmat, a fi vorba de al treilea test nuclear realizat de Coreea de Nord, dupa cele din 2006 si 2009.

Ministrul sud-coreean al Apararii si biroul prezidential incearca sa verifice daca o detonare nucleara a avut loc, a transmis aceasta.

Phenianul a prevenit la sfarsitul lui ianuarie ca intentioneaza sa efectueze un nou test nuclear, al treilea dupa cele din 2006 si 2009.

Coreea de Nord a indicat ca realizeaza acest test ca raspuns la sanctiunile sporite ale ONU dupa lansarea unei rachete, la inceputul lunii decembrie, considerata de Washington ca fiind o racheta balistica..

In mod neobisnuit, China si-a avertizat vecinul, pentru care este singurul aliat din regiune, fata de realizarea unui al treilea test nuclear.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO