Bancile de pe Wall Street au oprit tranzactiile cu titei libian

Ultima actualizare: 08-10-2012 02:05
Wall Street

Marile companii petroliere si bancile de pe Wall Street au oprit tranzactiile cu titei libian, in cadrul sanctiunilor impotriva acestei tari, iar situatia ameninta cu blocarea exporturilor statului nord-african si sustine cresterea cotatiei petrolului.

Grupul financiar Morgan Stanley, care cumpara petrol libian pentru clientii sai, a oprit achizitiile din cauza sanctiunilor adoptate in februarie, potrivit unei surse apropiate situatiei. ConocoPhillips a anuntat ca nu exporta cantitatea de 46.000 de barili/zi care o produce in mod normal in Libia.

Exxon Mobil a anuntat ca respecta, de asemenea, sanctiunile impuse Libiei, in timp ce o sursa apropiata BP a declarat ca grupul britanic nu deruleaza noi tranzactii comerciale cu Libia. Aceste decizii cresc presiunea asupra unei piete petroliere deja volatile, riscand sa determine noi cresteri ale preturilor combustibililor la nivel global.

Petrolul se tranzactioneaza la maximul ultimilor doi ani si jumatate in contextul protestelor antiguvernamentale din Orientul Mijlociu, iar temerile ca perturbarea livrarilor s-ar putea extinde din Libia la producatori mai mari, ca Arabia Saudita sau Iran sunt in crestere, potrivit cotidianului american.

Preturile benzinei au crescut saptamana trecuta in SUA cu 4,1%, la 3,52 dolari pe galon (aproximativ 3,8 litri), maximul din septembrie 2008. La inceputul anului un galon de benzina costa in SUA trei dolari.

Pretul benzinei bate recordul. Mai are 1 ban pana la 6 lei/litru

Productia normala de 1,6 milioane de barili de petrol pe zi a scazut cu aproximativ doua treimi de la declansarea, in februarie, a revoltei impotriva regimului condus de colonelul Moammar Gadhafi. Statul libian a pierdut astfel venituri de peste 100 de milioane de dolari zilnic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO