Avertismentul specialiștilor despre inteligența artificială. Rasa umană ar putea dispărea

Dată publicare: 26-04-2018 09:47
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


inteligenta artificiala

Un război nuclear devastator care ar putea duce la dispariția rasei umane ar putea fi provocat de inteligența artificială începând cu anul 2040, avertizează un specialist din domeniul securității.

Descoperirile care duc la dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea încuraja națiunile să ia în considerare riscuri apocaliptice cu arsenalele lor nucleare, a mai susținut acesta.

În timpul Războiului Rece, un concept numit ”distrugere reciprocă asigurată” (MAD) a menținut o pace neclară între superputeri. Ambele părți ale conflictului au avut puține stimulente pentru lansarea unui atac nuclear, pentru că ar fi putut întâmpina represalii devastatoare care le-ar fi distrus.

Cu toate acestea, progresele înregistrate în segmentul inteligenței artificiale ar putea demonstra faptul că acest lucru nu mai este garantat, deschizând astfel potențialul de a elimina capacitatea inamicului de a contracara atacul și nu poate exista niciun fel de prevenire a unui astfel de atac.

Avertizările au fost făcute de organizația Rand, o organizație non-profit din Santa Monica, California, care face cercetări și analize despre forțelor armate ale Statelor Unite asupra problemelor de politică mondială.

Se spune că, în deceniile următoare, progresele înregistrate de inteligența artificială ar putea eroda capacitatea conceptului MAD de a controla națiunile nucleare.

La fel ca în Războiul Rece din anii 1940 și 1950, fiecare parte a viitoarelor conflicte nucleare are motive să se teamă că adversarul său obține o tehnologie superioară.

Îmbunătățirile aduse inteligenței artificiale, combinate cu mai mulți senzori și date cu surse deschise, ar putea convinge țările că capacitățile lor nucleare sunt vulnerabile. Acest lucru, spune raportul, le poate determina să ia măsuri mai drastice pentru a ține pasul cu țări precum SUA.

Unii experți se tem că o dependență sporită față de inteligența artificială ar putea duce la noi greșeli catastrofale”, susține Andrew Lohn, co-autor și inginer asociat organizației Rand, potrivit Daily Mail.

Este posibil să existe o presiune pentru a utiliza inteligența artificială. Prin urmare, menținerea stabilității strategice în următoarele decenii poate fi extrem de dificilă și toate puterile nucleare trebuie să participe la educarea instituțiilor pentru a limita riscul nuclear”, a mai explicat acesta.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO