Avertisment al presedintelui CE: Ungaria va parasi UE daca Orban nu renunta la ideea introducerii pedepsei cu moartea

Ultima actualizare: 04-06-2015 07:06
viktor orban - getty

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a trimis un avertisment puternic Budapestei, indemnand-o sa abandoneze ideea introducerii pedepsei cu moartea.

In cazul in care premierul ungar Viktor Orban va insista asupra punctului sau de vedere, tara sa va trebui sa paraseasca Uniunea Europeana, a declarat transant Jean-Claude Juncker, intr-un interviu acordat duminica ziarului german Süddeutsche Zeitung, citat luni de mass-media internationale, intre care Deutsche Welle (in limba rusa) si Unian.

"Acesta va fi un motiv de divort", a spus presedintele Comisiei Europene, in interviul in care a avertizat, pe de alta parte, ca o iesire a Greciei din zona euro ar putea deteriora increderea in moneda unica europeana.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a impulsionat cu cateva saptamani in urma dezbaterea pe tema pedepsei cu moartea, afirmand ca fiecare tara din UE ar trebui sa poata decide singura daca sa introduca sau nu pedeapsa capitala.

Aceasta insa, aminteste agentia de presa Reuters, contravine acordurilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Pedeapsa cu moartea a fost abolita in Ungaria chiar dupa caderea comunismului in anii 1990, cu mult inaintea aderarii sale in 2004 la blocul comunitar.

Comisia Europeana a reactionat imediat dupa ce premierul Viktor Orban a anuntat in legatura cu posibila readucere "pe ordinea de zi" a acestei probleme, amintind ca abolirea pedepsei cu moartea este 'o conditie prealabila pentru aderarea la UE' si pentru a ramane in blocul comunitar.

Recent, presedintele Comisiei Europene l-a primit intr-un mod mai putin obisnuit pe premierul Ungariei, Viktor Orban, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Letonia). "Salut, dictatorule", i-a spus Juncker lui Orban, caruia unele cancelarii europene ii reproseaza "derapaje" si "atitudini dictatoriale".
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO