Stare de alerta antiterorista in Europa. Autorul atentatelor dejucate in Belgia este liderul unei grupari jihadiste

×
Codul embed a fost copiat

Europa este in stare de alerta maxima, dupa raidurile anti-teroriste si arestarile militantilor islamisti suspecti, anunta BBC News. Astfel, peste 20 de persoane au fost arestate in Belgia, Franta si Germania.

De altfel, conform sursei citate, si Belgia a decis sa procedeze ca Franta si sa foloseasca armata alaturi de politie in actiunile de paza si securitate. Cele mai mari temeri sunt legate de intoarcerea tinerilor europeni care au fost plecati sa se antreneze cu jihadistii din Orientul Mijlociu.

In Belgia, la fel ca in Franta, militarii au trecut la supravegherea unor locuri considerate sensibile, de pilda cartierele cu populatie evreiasca. Scoaterea militarilor pe strazi pentru operatiuni de mentinere a ordinii nu s-a mai vazut in Belgia de peste 30 de ani, de la valul de atentate comise de Celulele Comuniste Combatante. Autoritatile belgiene au anuntat si alte masuri anti-teroriste, intre care retragerea nationalitatii ori a pasapoartelor, schimb mai eficient de informatii intre serviciii si combaterea radicalizarii in inchisori.

Masura radicala a fost luata dupa inlaturarea unei celule jihadiste care planuia atentate. Teroristii aveau un arsenal impresionant si uniforme false de politie. Erau la cateva ore de lansarea unui atac de anvergura. Se pare ca liderul lor coordona actiunile din Grecia ori Turcia. Presupusul lider al celulei destructurate joi in Belgia, inainte sa comita atentate, este un jihadist belgian notoriu, plecat in Siria. "Anchetatorii nostri se afla in cautarea celui care a comandat, liderul celulei jihadiste", Abdelhamid Abaaoud, cu ajutorul FBI, scrie ziarul La Dernière Heure. In varsta de 27 de ani, acest "senior din Siria", unde s-a alaturat gruparii Statul Islamic (SI), este un belgian de origine marocana care a crescut in Molenbeek, un cartier popular din Bruxelles, scrie ziarul.

El poate fi vazut in mai multe inregistrari video de propaganda ale SI, postate pe Internet. Intr-una dintre ele, el conduce un vehicul care taraste cadavre mutilate ale unor militanti din aceasta grupare terorista. Fotografii cu fratele sau mai mic, in varsta de 13 ani, care i s-a alaturat in Siria, pozand cu arme, au facut furori vara trecuta in Belgia.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis s-a intalnit cu seful NATO, la Bruxelles: "Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de NATO"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit postului flamand de televiziune VTM, ancheta cu privire la celula a fost deschisa intre Craciun si Anul Nou, din cauza unor apeluri telefonice suspecte pe care le primea un detinut din inchisoarea Lantin, langa Liège. In urma supravegherilor, s-a descoperit ca Abdelhamid Abaaoud comunica cu presupusi jihadisti prin intermediul acestui detinut, care era fratele unuia dintre cei doi suspecti omorati in asaltul dat de politie la Verviers joi seara. Potrivit postului VTM, apelurile sale telefonice au fost localizate in Grecia. La Dernière Heure adauga ca suspectul ar putea, de asemenea, sa se afle in Turcia.

Parchetul Federal insarcinat cu ancheta nu a confirmat si nici nu a dezmintit aceste informatii. VTM mai afirma ca autoritatile belgiene le-ar fi contactat pe cele grecesti, pentru a le cere sa intervina impotriva celui care a dat ordinul, insa fara rezultat. Joi seara, dupa aparitia Charlie Hebdo in Belgia, se parea ca jihadistii urmau sa atace a doua zi dimineata, iar decizia de a lansa asaltul contra acestui grup a fost luata chiar atunci, potrivit VTM.

Celula destructurata era alcatuita in parte de jihadisti care au luptat in Siria. Ei erau pe punctul de a "ucide politisti in spatiul public si in comisariate", potrivit Parchetului Federal. Doi au fost ucisi intr-un schimb de focuri cu politia la Verviers joi seara. in plus, 13 persoane au fost arestate in Belgia, dintre care cinci au fost inculpate pentru "participare la o grupare terorista". Dintre acestea, trei au fost plasate in detentie provizorie.

Alti doi presupusi membri ai celulei, niste belgieni care voiau sa fuga in Italia, au fost arestati in Franta.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Cinci persoane inculpate si alte trei arestate in Belgia, dupa operatiunea antiterorista.
Cinci persoane inculpate si alte trei arestate in Belgia, dupa operatiunea antiterorista. "Erau amabili, pareau cumsecade"

Cinci persoane au fost inculpate in Belgia pentru "participare la un grup terorist", iar trei au fost arestate preventiv.

Klaus Iohannis s-a intalnit cu seful NATO, la Bruxelles:
Klaus Iohannis s-a intalnit cu seful NATO, la Bruxelles: "Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de NATO"

Vizita presedintelui Klaus Iohannis in Belgia a coincis cu declansare starii de alerta anti-terorista in toata tara. Dispozitivul de securitate din jurul presedintelui a fost sporit.

Operatiunile antiteroriste din Belgia. Planul teroristilor ucisi joi seara: rapirea si decapitarea unor personalitati
Operatiunile antiteroriste din Belgia. Planul teroristilor ucisi joi seara: rapirea si decapitarea unor personalitati

Autoritatile din Belgia au impiedicat un atentat terorist iminent si de anvergura. Raiduri de amploare au avut loc joi seara in mai multe orase belgiene, inclusiv la Bruxelles.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.