Hosni Mubarak a fost transferat la un spital militar. Fostul presedinte ramane in regim de detentie

Ultima actualizare: 25-08-2013 07:04

Autoritatile militare egiptene au ordonat, miercuri, ca fostul presedinte Hosni Mubarak sa fie plasat in arest la domiciliu daca va fi eliberat din inchisoare, in asteptarea verdictului in procesul sau de crima si coruptie.

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost transferat, joi, de la inchisoare la un spital militar din Cairo, unde ramane in stare de detentie, anunta Ministerul egiptean de Interne, citat de AFP.

Mubarak a fost transferat cu un elicopter medical de la Penitenciarul Tora din Cairo la Spitalul militar Maadi, la periferia capitalei Egiptului.

"In cadrul legii privind starea de urgenta, (puterea militara) a ordonat ca Mubarak sa fie plasat in arest la domiciliu", a anuntat un comunicat al Guvernului instaurat de armata dupa destituirea, la 3 iulie, a succesorului lui Mubarak, islamistul Mohamed Morsi.

Presedintele interimar Adly Mansour a decretat stare de urgenta, oferindu-le fortelor de securitate competente extinse pentru cel putin o luna, dupa dispersarea taberelor sustinatorilor lui Morsi la Cairo, ceea ce a provocat sute de morti.

Un tribunal a ordonat miercuri, in cel de-al patrulea dosar, privind imbogatirea sa ilegala, eliberarea lui Hosni Mubarak, care a depasit durata maxima a detentiei preventive in trei dosare in care este acuzat.

Procesul sau pentru crima si coruptie este in desfasurare, iar o noua audiere este prevazuta pentru duminica, dar in teorie el ar putea sa compara liber, cu exceptia situatiei in care Parchetul formuleaza noi acuzatii, asa cum a fost cazul pana in prezent, pentru a-l mentine in arest preventiv.

Hosni Mubarak este cercetat in patru dosare, referitoare la implicare in reprimarea manifestatiilor si acte de coruptie. Anterior, el a obtinut de trei ori eliberarea conditionata.

Decizia de miercuri nu inseamna ca Mubarak a fost achitat in cazul suspiciunilor de primire a unor cadouri in valoare de 11 milioane de dolari din partea ziarului de stat Al-Ahram. Insa, potrivit analistilor, este unul dintre ultimele obstacole judiciare in calea eliberarii fostului lider autoritarist de la Cairo.

Saptamana trecuta, Mubarak, in varsta de 85 de ani, a fost achitat intr-un caz de frauda.

In plus, Mubarak urmeaza sa fie rejudecat in procesul privind reprimarea manifestatiilor din 2011, in contextul in care sentinta initiala de condamnare pe viata a fost anulata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO