Atacurile rușilor asupra Odesei au afectat o zonă rezidențială, dar și instalațiile din port. Un bărbat a fost rănit
Peninsula Crimeea a fost vizată, din nou, de atacuri cu drone ucrainene, afirmă oficialii ruși, dar loviturile nu și-au atins ținta. Pe de altă parte, Kievul spune că a reușit să respingă o serie de bombardamente în sudul țării.
Mai multe explozii au zguduit, în noaptea de luni spre marți, orașul-port Odesa. Au fost șase rachete Kalibr, lansate dinspre Marea Neagră, au precizat ucrainenii, dar toate au fost doborâte de apărarea aeriană.
În ciuda acestui succes, unele bucăți din proiectilele neutralizate au căzut peste o zonă rezidențială. Un bărbat a fost rănit în locuința sa. Alte avarii au fost la instalațiile din port.
În paralel cu valul de atacuri din Odesa, rușii susțin că au oprit un nou bombardament asupra Crimeei, cu drone ucrainene. Aparatele fără pilot au fost interceptate la timp, au precizat oficialii de la Kremlin, fără să facă victime sau pagube.
Incidentul vine la o zi după un atac asupra podului Kerci, care leagă Peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală. Structura a fost avariată, iar traficul auto a fost perturbat până târziu în noapte. În prezent, se circulă doar pe o bandă.
Moscova a calificat atacul drept o lovitură "teroristă" a dronelor maritime ucrainene, deși Kievul nu a revendicat cele întâmplate.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Această crimă nu are niciun sens din punct de vedere militar, nu are niciun scop, pentru că podul nu a mai fost folosit pentru transporturi militare de mult timp. (Atacul) e crud pentru că civili nevinovați au fost răniți și uciși. Bineînțeles, va veni un răspuns din partea Rusiei”.
Președintele Putin a pus, luni, capăt acordului pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, negociat în urmă cu un an de către Turcia. A negat că ar fi vorba de represalii în urma atacului asupra podului Kerci.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Inițiativa Cereale la Marea Neagră poate și trebuie să funcționeze, cu sau fără Rusia. Înțelegerea pe tema exportului de grâne, o înțelegere pe care o avem cu Turcia și Națiunile Unite, rămâne valabilă”.
Uniunea Europeană și NATO condamnă Rusia pentru oprirea acestui acord, spunând că este "un act de cruzime". Administrația americană a avertizat, de asemenea, că decizia Moscovei de a-și suspenda participarea la acord "va înrăutăți securitatea alimentară și va afecta milioane de oameni".