Atacul terorist din New York: FBI are informații despre un al doilea suspect


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 01 Noiembrie 2017 07:29
Categorie: Stiri externe

Un nou atac terorist a lovit în inima New York-ului, nu departe de locul atentatelor de la 11 septembrie.

UPDATE 23:20: FBI susține că deține informații legate despre un al doilea suspect uzbec, care este bănuit că ar avea legături cu atacatorul din New York.

 UPDATE 20:00 Perimetrul unde a avut loc incidentul rămâne în continuare unul închis. Vorbim de locul unde atacatorul a intrat cu mașină în oameni. Autovehiculul este în continuare acolo, este cercetat minuțios, în plus, în tot Manhattan-ul au fost dispuse forțe impresionante de ordine, nu doar de Poliție, ci și cele de armată.

Începând de marți, de la ora 18, au fost aduși militari pe străzile din Manhattan. Vorbim de zonele mari, de centrele precum gara Pennsylvania station, dar și de la stațiile de metrou, unde au fost dispuși la vedere militari în celebrele uniforme americane. Vorbim de grupuri de câte 6 sau 10 persoane înarmate.

UPDATE 18:12: Suspectul atacului care a lovit în inima New York-ului, Sayfullo Habibullaevic Saipov, și-ar fi premediat atacul „execuat în numele ISIS”, susține un comisar al Poliției din New York din departamentul de Intelligence și Contra-terorism.

Se pare că individul și-ar fi plănuit în detaliu atacul, timp de „mai multe săptămâni”, notează BBC

 UPDATE 17:10 Desfășurare impresionantă de forțe în New York. Atentatul a avut loc la nici 700 de metri de o mare judecătorie, unde zilnic e plin de polițiști. Oficialii statului au scos pe străzi și militari înarmați. Detalii la Știrile PRO TV de la ora 19:00, de la corespondentul ProTV, Rareș Năstase.

UPDATE 17:00 Donald Trump a îndeamnat la adoptarea unui sistem american al vizelor bazat pe merit, în urma atentatului de la New York. Detalii aici


UPDATE 16:00
Autorul atentatului avea legături cu gruparea Statul Islamic şi s-a radicalizat în Statele Unite, a declarat miercuri guvernatorul statului New York Andrew Cuomo, relatează AFP.

Sayfullo Saipov ”este un laş pervertit, avea legături cu Statul Istamic şi s-a radicalizat” în Statele Unite, a declarat guvernatorul pentru postul CNN.

Potrivit lui Cuomo, tânărul este ”modelul lupului solitar”. ”După ce a venit în Statele Unite a început să se informeze despre Statul Islamic şi islamismul radical”, a declarat guvernatorul, adăugând că nu există, pentru moment, vreun semn care să arate că nu a acţionat singur sau că fapta sa ar face parte din vreo operaţiune aflată în curs sau din alte planuri de atentat.

Şoferul camionetei, originar din uzbekistan, sosit în Statele Unite în 2010, unde dispune de un titlu de şedere permanentă, a lăsat un mesaj manuscris în care jură credinţă grupării Statul Islamic, au declarat surse apropiate dosarului pentru presa americană.

Rănit de un poliţist, el primeşte îngrijiri într-un spital din oraş. Potrivit lui Cuomo, bărbatul le este cunoscut serviciilor de poliţie din cauza unor fapte minore, iar ”poliţia statului New York l-a ajutat o dată să iasă dintr-o groapă”.

UPDATE 14:20 Uber a confirmat că bărbatul este unul dintre şoferii companiei, relatează The Associated Press.

Sayfullo Saipov, în vârstă de 29 de ani, a trecut de o verificare a istoricului pentru a deveni şofer Uber şi a condus în mod activ pe platforma sa timp de peste şase luni, a anunţat Uber într-un comunicat. Între timp, Saipov a fost interzis pe aplicaţia Uber.

Compania a precizat că a contactat autorităţile pentru a le acorda întregul ajutor şi că ”examinează în mod agresiv şi rapid” istoricul suspectului la Uber.

Uber se declară ”îngrozită de acest act de violenţă fără sens”.

UPDATE 11:15 Preşedintele uzbek Şavkat Mirzoiev a anunţat miercuri dimineaţa că ţara sa este pregătită să coopereze la ancheta cu privire la atentatul de la New York, relatează AFP.

”Uzbekistanul este pregătit să contribuie din toate forţele şi cu toate mijloacele în ajutorarea anchetei cu privire la acest act terorist”, a anunţat preşedintele uzbek Mirzoiev, citat într-un comunicat de Ministerul de Externe.

UPDATE 11:00 ”A fost un act de teroare și în mod particular un act laș de teroare, țintit spre civili inocenți, oameni care își vedeau de viețile lor și nu aveau nicio idee de ce urma să-i lovească”, a spus primarul New York-ului, Bill de Blasio, conform CNN.

O femeie din Cincinnati, Ohio, contactată de Guardian și care s-a identificat ca fiind Dilfuza Iskhakova, a spus că Saipov a stat în casa ei timp de mai multe luni în urmă cu 6 ani, după ce a ajuns în Statele Unite din Uzbekistan.

”Părea un tip de treabă, nu vorbea foarte mult. Se ducea la muncă și apoi venea acasă. Lucra la un depozit”, a spus femeia, precizând că a pierdut contactul nu acesta.

”Tatăl lui îl cunoaște pe soțul ei și l-a trimis la noi pentru că nu cunoștea pe nimeni”, a mai spus ea.

 

Un imigrant uzbec a intrat cu maşina pe o pistă de biciclişti din Manhattan, si cel puţin 8 persoane au murit, iar alte 11 au ajuns in grija medicilor. 4 dintre răniţi erau într-un autobuz şcolar lovit de atacator. Individul a fost împuşcat de un poliţist, iar acum este sub pază, la spital.

Atacul nu a fost revendicat. Dar se ştie că gruparea Stat Islamic şi-a îndemnat adepţii la acțiuni teroriste de Halloween. În plus, în mașina individului a fost găsit un bilet în care preciza că a acționat în numele ISIS.

Atacul s-a petrecut în Lower Manhattan, nu departe de monumentul World Trade Center, într-o zonă cu şcoli şi clădiri rezidenţiale. Locul e preferat de biciclişti şi de cei care fac jogging şi era aglomerat având în vedere că, în 31 octombrie, New Yorkul găzduieşte mereu o uriaşă paradă de Halloween.

Atacatorul a ieşit cu maşina de pe carosabil şi a intrat în viteză pe pista de biciclişti, plină de oameni. A condus aproape un kilometru, apoi a lovit un autobuz şcolar şi s-a oprit. În urmă a rămas o scenă de coşmar.

"Am văzut o maşină câteva străzi mai jos care intră pe linia pentru biciclişti. Din nu ştiu ce motiv m-am îndreptat spre acel loc. Am văzut mai multe cadavre pe linia de biciclişti. A fost... Înspăimântător. Da, înspăimântător."

Când maşina s-a oprit, atacatorul a coborât şi a început să alerge. Avea în mână două arme, iar unul dintre primii poliţişti care au ajuns la faţa locului a deschis focul şi l-a rănit în abdomen.

Împuşcăturile au sporit panică generală.

"Individul care a ieşit din maşină era rănit. S-a răspândit informaţia că era înarmat şi toată lumea a început să fugă. Eu am plecat spre Rockway Park şi am sunat la poliţie."

"Am văzut un bărbat la pământ. Părea că a fost împuşcat. Lângă el era un alt bărbat care era arestat. Nu a opus rezistenţă. Era în genunchi, cu mâinile pe cap."

Individul a fost arestat şi transportat sub pază la spital. Poliţiştii au găsit asupra lui două arme cu aer comprimat. Martorii au povestit că l-au auzit strigând "Allahu Akbar!", atunci când a coborât din maşina închiriată.

Atacatorul a fost identificat de presa americană drept Sayfullo Saipov, în vârstă de 29 de ani, originar din Uzbekistan. Saipov a ajuns în Statele Unite în 2010 şi a locuit o perioadă în Florida, apoi s-a stabilit în New Jersey. Este căsătorit şi are trei copii.

O primă ipoteză este că bărbatul ar fi un aşa numit "lup singuratic".

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: "În momentul de faţă nu avem dovezi care să sugereze existenţa unui complot mai amplu, ci avem de-a face cu acţiunea unui singur individ care a vrut să provoace durere şi să facă rău."

Într-o serie de mesaje pe Twitter, preşedintele Donald Trump le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a condamnat atacul, numindu-l pe agresor "o persoană bolnavă şi dereglată".

Autorităţile americane au decis să nu anuleze parada de Halloween care urma să înceapă în oraş, dar au sporit numărul patrulelor de poliţişti în transportul în comun şi în zonele publice aglomerate.

 

Atacatorul de la New York era căsătorit şi lucra ca şofer pentru Uber. Mesajul găsit în mașină
Reacția lui Donald Trump, după ce un bărbat a intrat cu mașina în pietoni, la New York
VIDEO PROTVPLUS.RO