Atacul din Melbourne. Autoritățile vorbesc despre un „act de teroare”. Rudele atacatorului, în vizorul serviciilor secrete


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 09 Noiembrie 2018 08:57
Categorie: Stiri externe

Un atac violent a avut loc la Melbourne, în zona centrală a orașului. Un bărbat a înjunghiat câteva persoane, în plină stradă, pe una dintre ele mortal, apoi a fost împușcat de polițiști.

Autoritățile din Australia tratează incidentul drept unul terorist, iar suspectul de origine somaleză se afla în vizorul serviciilor de informații.

Inițial, oamenii legii au fost chemați să intervină pentru stingerea unei mașini, pe care suspectul o incendiase. Odată ajunşi acolo, au găsit o situaţie mult mai gravă. Mai multe persoane fuseseră atacate, pe stradă, într-o zonă comercială extrem de aglomerată a oraşului. A urmat o confruntare dramatică între poliţişti şi atacator.

Poliţiştii au reuşit să îl imobilizeze pe suspect. ”Poliţiştii l-au împuşcat pe bărbat, 3 oameni au fost atacaţi, unul a decedat, iar ceilalţi doi sunt la spital. Poliţia nu cauta şi alţi suspecţi, în acest moment”, spune un purtător de cuvânt.

Individul, care a murit la spital, era de origine somaleză şi se afla în atenţia serviciilor de securitate, împreună cu alţi membri ai familiei. Maşina pe care o conducea era plină cu butelii de voiaj.

ŞINC:poliţist
Informaţiile pe care le avem despre suspect ne fac să tratăm acest incident ca pe unul terorist. Cunoaştem identitatea persoanei.."

Incidentul vine la aproape doi ani după un atac comis pe aceeaşi stradă, soldat cu 6 morţi. Autorul acelei tragedii este judecat pentru 33 de capete de acuzare.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 14.05: Potrivit poliției, suspectul a fost identificat. Cu toate acestea, nu a fost făcută publică identitatea atacatorului din „motive operaționale.” El era cunoscut serviciilor de informații, din cauză că unii membrii din familia sa erau „persoane de inters”, informează CNN.

„Un act de teroare a lovit chiar în inima orașului nostru, într-un loc în care rănile nu s-au vindecat. Detaliile sunt investigate. În momentul acesta, știm că orașul nostru a răspuns în mod curajos”, potrivit premierului statului Victoria, Daniel Andrews, citat de The Guardian.

Un alt oficial australian, Scott Morrison, a calificat drept „incident terorist” atacul.

„Condamn acest act terorist din Melbourne, care a dus la încheierea vieții unui cetățean australian, din cauza unui gest de lașitate. Foțele de securitate colaborează cu divizia antitero”, a spus el într-un comunicat.

UPDATE 12.15Primele informații despre identitatea atacatorului din Melbourne

UPDATE 11.40: Poliția a anunțat că atacatorul a murit, la scurt timp după ce a fost dus la spital, informează The Guardian.

UPDATE 10.30: Sally Capp, primarul orașului, a lăudat intervenția poliției, a serviciilor de urgență, cât și reacția cetățenilor.

„Sunt mândră de felul în care comunitatea a reacționat, respectând indicațiile poliției. Știu că mulți dintre noi sunt afectați de teribilul eveniment și e important ca în aceste vremuri să ne mobilizăm și să fim uniți”, a transmis Sally Capp.

Potrivit martorilor, atacatorul ar fi provocat în mod intenționat un accident cu mașina, după care ar fi aruncat un obiect în interior, care a declanșat flăcările.

UPDATE 09.30: Poliția a intervenit rapid în cazul unei mașini în flăcări. Când au coborât din mașină, au fost confruntați de un bărbat cu un cuțit care i-a atacat. În același timp, pietonii strigau că există și alți răniți. Poliștii l-au împușcat pe bărbat în zona pieptului, iar acum este în stare critică”, a spus Davil Clayton, reprezentant al poliției, într-o conferință de presă.

Potrivit autorităților, pentru moment incidentul nu e tratat ca unul terorist.

„Ancheta e în desfășurare, dar rămânem deschiși. În această etapă, nu par să existe indicii că ar fi un act terorist”, a mai spus el.

La locul incientului a fost adusă și o echipă de geniști, care verifică zona în care se află centrul comercial.

„Un cuplu într-un tramvai spunea că cineva are un cuțit. Când m-am uitat pe geam, am văzut o mașină în flăcări. S-a oprit și am văzut un bărbat și doi polițiști încercând să-l calmeze. El gesticula, dar cineva a spus că are un cuțit în mână. De unde ma aflam, eu nu l-am văzut. La scurt timp după aceea, am auzit o bubuitură puternică – ca un foc de armă, nu ca o explozie -, iar o ambulanță și mai multe mașini de poliție au apărut din senin”, a declarat Meegan May, o martoră, pentru ABC. 

Conform BBC News, una dintre victime a murit.

Ora 08.50: La locul intervenței, au fost descoperite mai multe persoane cu răni, însă pentru moment nu se știe cât de gravă este starea victimelor. Potrivit BBC News, un bărbat a fost arestat de polițiști și se află în stare critică.

„Poliția intervine la un incident pe Strada Bourke. Cetățenii sunt rugați să evite zona”, anunța poliția pe Twitter.

Din imaginile postate pe rețelele de socializare, se poate observa de la distanță un fum dens, iar o mulțime este adunată pe străzile din apropiere. Martorii au povestit că au auzit o explozie puternică, după care au văzut o mașină în flăcări în apropierea centrului comercial de pe strada Bourke, scrie ABC Melboure.

„Am auzit o bubuitură puternică, dar apoi s-a oprit”, a spus o martoră.

„Am auzit explozii și o mașină care luase foc, după care poliția a început să vină la restaurantul nostru”, a spus angajatul unui restaurant din apropiere.

Potrivit unui consilier al primăriei din Melbourne, explozia s-a auzit și din biroul său care se află peste drum de centrul comercial. Potrivit acestuia, „nu a sunat ca genul de zgomot pe care îl auzi venind dinspre stradă”, a spus el pentru Guardian Australia.

Incidentul a avut loc în jurul orei locale 16.30. În imaginile de la locul incidentului se poate observa cum un bărbat pare să se confrunte cu doi polițiști, după care se prăbușește la pământ. În timpul acestei confruntări, el încearcă să îi înjunghie pe polițiști, în timp ce două persoane depun eforturi pentru a-l imobiliza.

„Poliția se află la un incident izbucnit pe strada Bourke. Inițial, a intervenit pentru stingerea unui incendiu în apropiere de intersecția cu strada Swanston, în jurul orei 16.20. Un bărbat a fost arestat și dus la spital sub supraveghere, fiind în stare critică. Autoritățile nu caută alți suspecți în acest moment. Un număr mic de persoane primesc îngrijiri pentru răni provocate de un cuțit. Circumstanțele în care s-a produs incidentul urmează să fie stabilite. Zona a fost izolată și rugăm cetățenii să o evite”, a transmis poliția într-un comunicat.

Ca urmare a acestui incident, accesul în clădirile din apropiere este blocat, iar angajații nu pot părăsi locurile în care se află. Zona în care a avut loc incidentul este una frecventată de turiști.

Potrivit reprezentanților de la ambulanță, ar exista trei răniți, dintre care unul în stare critică.

„Paramedicii au oferit îngrijiri medicale în czul a trei persoane. Una a fost dusă la spital cu răni la nivelul gâtului, fiind în stare critică. O altă persoană are răni la nivelul capului, iar în cazul celei de-a treia nu se cunoaște starea de sănătate”, se precizează într-un comunicat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO