Atac cu cuţitul în Germania, soldat cu un mort și 5 răniți. Parchetul antiterorist preia cazul
Parchetul antiterorist german se va ocupa de ancheta împotriva presupusului autor al unui atac cu cuţitul vineri, în Mannheim, care a costat viaţa unui poliţist şi a făcut cinci răniţi, a declarat luni pentru AFP o purtătoare de cuvânt a procuraturii.
Ea a justificat acest demers prin "importanţa deosebită" a cazului, care a stârnit emoţie în Germania.
Presupusul atacator, un afgan de 25 de ani sosit în Germania în 2014, a atacat mai mulţi membri ai unei mişcări anti-islam în piaţa acestui oraş din vestul ţării.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
El este suspectat de omor, tentativă de omor în cinci cazuri şi vătămare corporală gravă, potrivit purtătoarei de cuvânt.
Tânărul, rănit prin împuşcare de un poliţist, a trebuit să fie operat şi nu a putut fi audiat până în prezent, potrivit ultimelor declaraţii ale poliţiei.
Preluarea dosarului de către Parchetul antiterorist era aşteptată după ce pista islamistă a fost menţionată de mai multe ori de către guvern.
Cancelarul Olaf Scholz a vorbit despre un "atentat", iar ministrul de finanţe Christian Lindner a îndemnat populaţia să se apere "cu determinare împotriva terorismului islamist".
Imaginile cu agresiunea care au fost difuzate pe reţelele sociale au fost calificate drept "oribile" de Olaf Scholz.
În acestea se vede agresorul, înarmat cu un cuţit, atacând mai întâi mai mulţi membri ai Mişcării cetăţeneşti Pax Europa (BPE), care denunţă Islamul politic în Germania şi se pregătea să organizeze o reuniune publică.
Printre persoanele rănite se află una dintre personalităţile cele mai cunoscute, Michael Stürzenberger, care militează de ani de zile împotriva Islamului în Germania şi este apropiat de extrema dreaptă.
Poliţistul decedat, 29 de ani, a fost lovit de mai multe ori cu cuţitul la cap atunci când a încercat să se interpună între victime şi agresor, înainte ca un alt membru al forţelor de ordine să tragă asupra celui din urmă.
Agresorul, instalat în regiunea Mannheim, este căsătorit şi tată a doi copii, potrivit poliţiei din Mannheim.
Acest caz tragic a reînviat îngrijorările cu privire la utilizarea tot mai întâlnită a violenţei în dezbaterile politice, într-o ţară cunoscută până acum pentru cultura sa de compromis şi simţul moderaţiei în dezbateri.
"Poliţistul ucis la Mannheim a apărat dreptul fiecăruia dintre noi de a-şi exprima propria părere", a declarat luni Olaf Scholz pe contul său de X. Dacă "extremiştii vor să restrângă aceste drepturi prin violenţă (...), statul li se va opune cu toate mijloacele statului nostru de drept", a avertizat el.