Atacul din Londra nu are legatura cu terorismul, dar orasul ramane in alerta. Tanarul de 19 ani ar fi avut probleme psihice

×
Codul embed a fost copiat

Londra este in stare de alerta, dupa un grav incident petrecut miercuri. O femeie de 60 de ani a murit, iar alte 5 persoane au fost ranite in piata Russell, din centrul orasului dupa ce un tanar de 19 ani s-a napustit cu un cutit asupra trecatorilor.

Barbatul, un norvegian de origine somaleza, are probleme psihice si deocamdata nu exista dovezi ca ar fi terorist. Si asta chiar in ziua in care autoritatile au lansat o ampla operatiune antitero.

Atacul s-a petrecut miercuri seara, in apropierea unui parc din centrul Londrei. Martorii povestesc ca au vazut trupul unei femei zacand pe trotuar, in timp ce altii vorbesc despre "un barbat cu pielea inchisa la culoare" care a fugit de la locul faptei.

Femeie: Am vazut pe cineva care zaea pe jos si mai multi oameni in jurul ei. Si un tip cu o cascheta de motociclist pe cap, care se plimba incoace si incolo.. Apoi au venit politia si ambulantele"

Martor: Am crezut initial ca i s-a facut rau cuiva. Am vazut ca faceau manevre de resuscitare persoanei intinse pe jos"

Citește și
ofiteri din politia de frontiera bulgara
Trei refugiati sirieni, arestati in Bulgaria pentru ca au incercat sa se alature ISIS. Ce s-a gasit in telefoanele lor
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Martora: "Tocmai iesisem la plimbare cand an ajuns in Russell Square si am vazut un cordon imens de politie si multi ofiteri inarmati are pazeau Iocul. Erau prea multi ca sa-i pot numara!

Politistii si echipajele de la ambulanta au izolat imediat perimetrul, iar circulatia masinior a fost deviata. La doar cateva minute dupa ce s-a dat alerta, a fost retinut un suspect, un tânar de 19 ani.

Mark Rowley, reprezentant Scotland Yard: "Ofiterii inarmati au ajuns la fata locului la 5 minute dupa ce au primit alerta. Au folosit o arma cu socuri electrice in timpul confruntarii si arestarii suspectului."

Tanarul era luat in evidenta pentru tulburari psihice

Atacul vine chiar in ziua in care autoritatile metropolitane au anuntat lansarea operatiunii antiteroriste Hercules. 600 de ofiteri inarmati, gata sa faca fata unui posibil atentat, sunt pregatiti sa patruleze pe strazile capitalei si pe apele Tamisei.

Mark White, corespondet Sky News: "Autoritatile stiu de multa vreme ca atractiile celebre ale Londrei, precum Palatul Westminster, sunt vulnerabile in caz de atentate lansate din apa.Vom vedea mult mai multe patrule antitero precum aceasta, pe apele raului."

Ofiterii sunt inarmati cu pistoale si arme semi-automate, dar si cu arme cu socuri electrice.
 

Desfasurarea evenimentelor de joi

UPDATE 17:45 "Femeia care a fost ucisa avea cetatenie americana. Persoanele ranite aveau cetatenii australiana, americana, israeliana si britanica", a precizat seful adjunct al Scotland Yard.

Conform unui martor, ultimele cuvinte ale acesteia au fost "Inca este aici, inca se ascunde pe aici", in timp ce femeia zacea intr-o balta de sange, relateaza Daily Mail.

Politia nu a gasit nicio proba a radicalizarii suspectului in atacul cu cutitul soldat cu un mort - o femeie de cetatenie americana - si cinci raniti miercuri seara la Londra, a declarat seful adjunct al Scotland Yard, Mark Rowley, intr-o declaratie de presa sustinuta joi, transmit AFP si Reuters.

"Pana acum, nu am gasit nicio proba de radicalizare care sa sugereze ca barbatul arestat a actionat dintr-un motiv terorist", a afirmat el, precizand ca ar fi vorba de o persoana cu posibile probleme psihice.

"Ancheta de pana acum indica tot mai mult ca acest tragic incident a fost cauzat de probleme psihice", a adaugat Rowley.

Tanarul de 19 ani, un norvegian de origine somaleza arestat la putin timp dupa atacul comis in Russell Square, in centrul Londrei, a actionat in mod 'spontan' si 'la intamplare', a mai spus reprezentantul politiei.

UPDATE 14:36 "Era un nebun care alerga disperat pe strada, cu un cutit in mana". Asta au descris martorii incidentului din Londra, petrecut joi dimineata, cand un tanar a injunghiat mortal o femeie si a ranit alte 5 persoane.

Scotland Yard a confirmat ca atacatorul este un tanar de 19 ani, care ar putea avea probleme psihice, insa nu exclud nici un posibi motiv terorist. Unul dintre martori sustine ca l-ar fi vazut pe atacator sarind de pe o motocicleta inainte sa produca atacul.

Un alt martor a declarat ca "era un nebun care alerga disperat cu cutitul, incercand sa ucida pe oricine ii iese in cale", conform Daily Mail. Cei aflati la fata locului spun ca au auzit tipetele unei victime, care cerea ajutor.

Un brazilian de 40 de ani, martor si el la incident, a declarat pentru Daily Mail: "Veneam cu bicicleta de la serviciu spre casa, cand am trecut prin piata Russell, cand am vazut mai multi oameni care se opresc si cer ajutorul la serviciile de urgenta. Am vazut o femeie in varsta rezemata de un perete, apoi, brusc, s-a prabusit la pamant. Mi-a luat cateva minute sa imi dau seama ca, de fapt, femeia murise".

Martorii l-au descris pe atacator ca fiind tanar, solid, purta pantaloni scurti negri si un tricou alb. Acesta a fugit de la locul crimei cu cutitul in mana dreapta, au mai povestit trecatorii.


UPDATE 9:50 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a sustinut joi dimineata ca prioritatea sa numarul unu este asigurarea securitatii londonezilor, iar membrii publicului trebuie sa-si pastreze calmul si ss demostreze vigilenta in urma atacului cu cutit din zona centrala Russell Square, soldat cu un mort si cinci raniti, transmite Reuters.

”Siguranta tuturor londonezilor este prioritatea mea numarul unu. In acest sens, le cer londonezilor sa ramana calmi si vigilenti. Va rog sa contactati autoritatile pentru orice comportament suspect. Cu totii avem un rol vital, trebuie sa fim urechile si ochii politistilor si fortelor de securitate si sa ajutam la asigurarea protectiei Londrei”, a declarat primarul laburist al metropolei britanice.
 

Scotland Yard a precizat ca ancheteaza un posibil motiv terorist din spatele atacului comis cu un cutit de un tanar in varsta de 19 ani. Politistii londonezi au sustinut ca un factor important ar putea sa fie sanatatea mentala a atacatorului, transmite The Guardian, citat de News.ro.

Politistii inarmati au confirmat ca isi vor mari prezenta pe strazile londoneze in timpul diminetii, pentru a da reasigurari cetatenilor ingrijorati pentru propria siguranta.

Potrivit primelor informatii, o femeie, in varsta de 60 de ani, a fost tratata de paramedici in zona atacului, insa a decedat la scurt timp. O alta femeie si patru barbati au suferit rani diverse in timpul atacului.

Politistii au retinut un suspect, in varsta de 19 ani, la doar cateva minute dupa ce au ajuns in Russell Square, o zona centrala londoneza care gazduieste Universitatea din Londra, precum si mai multe hoteluri si restaurante populare printre turisti.

Atacatorul a fost imobilizat doar dupa ce a electrocutat de politistii britanici si transportat la spital.

”Primele informatii sugereaza ca o posibila problema mentala este un factor important in acest caz, iar aceasta este una dintre pistele urmarite de ancheta. Insa trebuie sa ne pastram mintea deschisa cu privire la un posibil motiv terorist din spatele acestui atac, asta fiind o alta pista de urmarit in timpul investigatiei. In acest moment, politistii metropolitani ancheteaza incidentul cu sustinerea unei unitati antiteroriste de la Scotland Yard”, a precizat politistul Mark Rowley.

Politistii au izolat zona unde a avut loc atacul, iar accesul publicului nu este permis mai departe de Bedford Palace, in apropiere de Russell Square.

Doua echipe de criminalisti au fost desfasurate la locul atacului si au examinat zona in timpul noptii.

”Am trecut de coltul strazii, iar in fata noastra erau politisti inarmati peste tot... o prezenta masiva a politistilor... iar un cadavru era intins in mijlocul strazii si acoperit cu o patura. Cred ca un grup de atacatori au injunghiat-o pe acea femeie. Am mers in barul de vizavi, iar un politist a venit sa ne intervieveze... noi nu am vazut nimic, dar niste oameni din bar au fost martori la atac”, a declarat un britanic, care era la un cinema din Russell Square in momentul atacului.

Un numar suplimentar de politisti au fost desfasurati in zona atacului, pentru a asigura securitatea in timpului diminetii.

”Politistii au fost chemati la ora locala 22.23 (00.33 ora Romaniei), dupa ce un barbat a fost vazut ranind mai multe persoane cu un cutit in zona Russell Square. in zona au ajuns mai multe ambulante, care au descoperit sase persoane ranite. O femeie a fost tratata de paramedici pe trotuar, insa aceasta a fost pronuntata moarta la scurt timp. Asteptam noi informatii despre starea de sanatate a celor cinci persoane ranite”, se arata intr-un comunicat al Politiei Metropolitane.

De asemenea, suspectul a fost arestat la ora locala 22.39 (00.39 ora Romaniei).

”Terorismul este o posibilitate care va fi explorata in acest moment al anchetei”, au declarat reprezentantii politiei londoneze.

Anterior, Scotland Yard a anuntat miercuri ca un numar suplimentar de 600 de politisti inarmati vor fi desfasurati in Londra, dupa seria de atentate care au zguduit in ultima luna Franta si Germania.

Zona Russell Square este frecventata in special de catre turisti si studenti. University of London si University College of London sunt situate in apropierea statiei de metrou Russell Square. De asemenea, exista un numar insemnat de hoteluri in zona.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"Ucideti cainii!". Lista NEAGRA a Statului Islamic, publicata cu numele si adresele celor pe care jihadistii ii vor morti

Dupa ce SUA au bombardat mai multe pozitii ale Statului Islamic in Libia, jihadistii si-au indreptat atentia spre armata americana.

Trei refugiati sirieni, arestati in Bulgaria pentru ca au incercat sa se alature ISIS. Ce s-a gasit in telefoanele lor
Trei refugiati sirieni, arestati in Bulgaria pentru ca au incercat sa se alature ISIS. Ce s-a gasit in telefoanele lor

Proces de terorism in Bulgaria, unde 3 barbati au fost prinsi in timp ce incercau sa traverseze ilegal frontiera cu Turcia.  

Guvernul francez vrea sa incheie „un pact cu Islamul”. Musulmanii, chemati sa vina la slujbe in bisericile crestine
Guvernul francez vrea sa incheie „un pact cu Islamul”. Musulmanii, chemati sa vina la slujbe in bisericile crestine

Autoritatile de la Paris incearca sa gaseasca o solutie pentru Islamul radical, in conditiile in care musulmanii sunt deja a doua religie in Franta.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.