AstraZeneca urmează să livreze UE mai puţin de jumătate din vaccinul împotriva Covid-19 decât s-a angajat

Dată publicare: 24-02-2021 12:10
Dată actualizare: 24-02-2021 20:04


Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunţat că nu va putea să producă în Uniunea Europeană decât jumătate dintre dozele pe care s-a angajat să le furnizeze UE în al doilea semestru, relatează AFP, citat de News.ro.

AstraZeneca lucrează ”la o creştere a productivităţii în lanţul său logistic din UE” şi îşi va folosi ”capacitatea mondială cu scopul de a asigura livrarea a 180 de milioane de doze UE în semestrul doi” al lui 2021, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului farmaceutic britanico-suedez.

”Aproximativ jumătate din volumul aşteptat urmează să provină din lanţul logistic din UE”, iar restul din reţeaua internaţională a firmei, a precizat acest purtător de cuvânt.

Tensiuni între UE și AstraZeneca

 

Acest anunţ intervine după o controversă cu privire la livrarea UE a vaccinului AstraZeneca-Oxford în primul trimestru al lui 2021, care a provocat tensiuni între UE şi grupul farmaceutic.

Înainte de aprobarea vaccinului de către UE, la sfârşitul lui ianuarie, compania a înfuriat lideri europeni, după ce a anunţat că nu este în măsură să-şi respecte angajamentul de a livra 400 de milioane de doze de vaccin Uniunii, din cauza insuficienţei mijloacelor de producţie în UE.

Acest scandal a cauzat de asemenea tensiuni diplomatice între UE şi Regatul Unit, care a părăsit definitiv Uniunea, după ce Bruxellesul a acuzat în mod implicit AstraZeneca de faptul că rezervă un tratament preferenţial Regatului Unit în detrimentul Uniunii Europene.

Guvernul lui Boris Johnson a anunţat că a imunizat milioane de persoane cu vaccinul AstraZeneca începând de la sfârşitul lui 2020.

Însă compania britanică a început să livreze vaccinuri UE abia la începutul lui februarie 2021, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a acordat timp să recomande utilizarea vaccinului.

Pe de altă parte, AstraZeneca preconizează să livreze mai puţin de jumătate dintre dozele de vaccin împotriva covid-19 pe care s-a angajat prin contract să le livreze UE în trimestrul doi, a declarat un reprezentant al grupului pentru Reuters.

Acest deficit probabil - care nu a fost anunţat până acum - are loc după o reducere importantă a livrărilor în primul trimestru şi ar putea afecta capacitatea UE de a-şi atinge obiectivul de a vaccina 70% din populaţia adultă a Uniunii până la vară.

Reprezentantul UE implicat direct în negocieri cu AstraZeneca a declarat pentru Reuters că laboratorul anglo-suedez a avertizat Bruxellesul în cadrul unor reuniuni internaţionale că-i va ”livra mai puţin de 90 de milioane de doze în al doilea trimestru”.

Contractul încheiat de UE cu AstraZeneca, care a fost divulgat săptămâna trecută, arată că laboratorul s-a angajat să furnizeze 180 de milioane de doze în această perioadă.

”Cum lucrăm din greu să creştem producţia lanţului nostru de aprovizionare în UE şi facem totul pentru a ne servi de lanţul nostru de aprovizionare mondial, sperăm să fim în măsură să ne apropiem livrările de numărul prevăzut de acordul anticipat”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt AstraZeneca, refuzând să comenteze cifre.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), care coordonează negocierile cu laboratoarele farmaceutice, a refuzat să facă declaraţii pe această temă din cauză că sunt confidenţiale.

El a dat asigurări că UE urmează să aibă suficiente doze pentru a-şi atinge obiectivele de vaccinare împotriva covid-19, dacă Uniunea primeşte numărul de doze promise de către alte laboratoare, indiferent de livrările AstraZeneca.

Acest oficial european a confirmat, sub protecţia anonimatului, că AstraZeneca preconizează să livreze aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 în primul trimestru - mult mai puţin decât cele 90 de milioane de doze prevăzute.