Asistentele medicale din Romania, acuzate ca pun in pericol viata pacientilor englezi

Dată publicare: 09-09-2011 09:05
Dată actualizare: 08-10-2012 13:26


Asistente UK

Asistentele medicale din Marea Britanie originare din Europa de Est pun in pericol viata pacientilor deoarece nu pot vorbi corect limba engleza, a avertizat joi lordul Robert Winston, relateaza Daily Mail in editia online.

Lordul Robert Winston, un reputat medic britanic, a precizat ca este ingrijorat in special de asistentele din Romania si Bulgaria, care au competente limitate de comunicare "chiar si in limba lor". El a informat Camera Lorzilor ca acestea au fost instruite intr-un "mod complet diferit" de asistentele britanice si nu sunt obisnuite sa discute cu doctorii sau cu pacientii lor.

Lordul Winston, profesor de studii de fertilitate la Imperial College London, a avertizat ca aceste competente reduse de comunicare devin tot mai raspandite in sistemul public de sanatate din Marea Britanie si se vor agrava daca nu sunt luate masuri.

Conform legislatiei Uniunii Europene, autoritatile nationale nu pot testa competentele lingvistice sau medicale ale asistentelor din state UE. Astfel de teste sunt considerate ca ar restrictiona libera circulatie a fortei de munca.

Numarul asistentelor europene inregistrate la munca in Marea Britanie s-a dublat din octombrie, de cand au fost eliminate aceste teste. Consiliul Medical General a anuntat ca 22.060 (circa 10 la suta) dintre doctorii care au licenta de munca in Marea Britanie provin din Zona Economica Europeana, inclusiv 1.862 de doctori calificati in Romania si 722 in Bulgaria.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO