Artistul Abraham Poincheval a reusit sa cloceasca in 3 saptamani 10 oua de gaina, din care au iesit 9 pui. FOTO
Misiune reusita pentru Abraham Poincheval: dupa 3 saptamani pe care le-a petrecut ”clocind” 10 oua de gaina intr-un incubator special, artistul francez a parasit ”vivarium”-ul amenajat in muzeul Palais de Tokyo din Paris, joi, insotit de 9 pui de gaina.
”Puii lui Abraham Poincheval au eclozat si se afla in acum in drum spre o ferma din Normandia unde vor avea parte de zile fericite”, au anuntat reprezentantii muzeului Palais de Tokyo, pe contul de Twitter al institutiei.
Mesajul a fost insotit de o fotografie care il prezinta pe artist, in tricou si pantaloni de jogging, privind spre cei noua pui de gaina, cu chipul transfigurat de oboseala, intr-o cusca de plexiglas in care a ramas inchis pentru a cloci acele oua incepand de pe 29 martie, sub privirile vizitatorilor muzeului.
Les poussins d'#AbrahamPoincheval sont à présent tous nés et en route vers une ferme en Normandie où ils couleront des jours heureux ! pic.twitter.com/C0X9SUapSJ
— Palais de Tokyo (@PalaisdeTokyo) April 20, 2017
Abraham Poincheval a dormit foarte putin in ultimele trei saptamani, petrecand majoritatea timpului asezat pe un scaun construit ca ”o masa de clocit, cu o gaura in interior si inzestrata cu un sistem pentru depunerea oualor”. Singurele sale momente de libertate au constat in iesiri zilnice din cutia de plexiglas, timp de 30 de minute.
How long would it take a man to hatch chicken eggs? French artist Abraham Poincheval did it in around 3 weeks. ???? pic.twitter.com/UhL1MP6vpf
— AJ+ (@ajplus) April 20, 2017
Pentru a putea sa spere la eclozarea puilor de gaina, artistul francez a trebuit sa mentina ouale la o temperatura constanta de 37 de grade.
Din ouale ”clocite” de artist au eclozat noua pui - opt galbeni si unul negru. Primul pui a iesit din ou marti si a fost urmat de ”fratii” lui in ziua de miercuri.
”Abraham Poincheval este foarte fericit, nu spera sa se descurce atat de bine. A reusit cu adevarat”, a declarat un purtator de cuvant al muzeului parizian.
Miercuri, organizatia pentru drepturile animalelor PETA s-a declarat ingrijorata de soarta puilor de gaina, adaugand ca ”animalele nu isi au locul in arta”.
Reprezentantii muzeului Palais de Tokyo au precizat ca ”pui de gaina par sa se simta foarte bine si au plecat sa isi traiasca viata la tara”, in ferma din Normandia care apartine parintilor lui Abraham Poincheval.
Inainte de debutul acestui proiect, Abraham Poincheval, in varsta de 44 de ani, spunea ca resimte o anumita ingrijorare, simtindu-se mult mai expus in comparatie cu proiectele sale precedente. ”Inainte, locuiam in ceva, faceam corp unitar cu ceva, eram in interiorul unor lucruri. Acum e vorba de o veritabila transformare, sunt in exterior, sunt cel care inconjoara”, a spus el.
Din acest motiv, au aparut si alte angoase: ”Exista un contact mult mai direct cu publicul, pentru ca, de obicei, sunt singur cu un obiect. Asta este o premiera”, a spus artistul francez.
El spune ca s-a inspirat pentru realizarea acestui proiect artistic din textele scriitorului Guy de Maupassant.
In nuvela ”Toine”, antieroul omonim se gaseste in situatia de a fi imobilizat, in urma unei crize cardiace. Sotia lui il forteaza sa cloceasca oua.
Artistul francez, devenit cunoscut pentru experimente similare ce vizau supravietuirea in spatii inchise, considera ca cea mai buna modalitate de a intelege obiectele nu consta in distantarea de ele, ci in patrunderea in interiorul acestora.
In 2014, Abraham Poincheval a petrecut 13 zile in interiorul unei sculpturi ce reprezenta un urs, mancand viermi si gandaci, pentru a respecta, partial, dieta acestor animale.
Apoi, la sfarsitul lunii februarie, artistul a ramas inchis timp de opt zile in interiorul unui bloc de calcar, la Palais de Tokyo din Paris.
Abraham Poincheval a petrecut o saptamana pe o platforma suspendata la 20 de metri deasupra solului in fata Garii Lyon din Paris, a traversat departamentul francez Alpes-de-Haute-Provence impingand un cilindru care i-a servit si de adapost si a navigat pe fluviul Rhône in interiorul unei sticle uriase, ce avea inaltimea de sase metri.