Apelul lui Vladimir Putin pentru cei care au creat Ordinea mondială

Ultima actualizare: 24-01-2020 11:46
vladimir putin
Pro TV

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la organizarea unui summit în 2020 al liderilor celor 5 ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU - Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie şi China.

"Un summit al statelor care au făcut cel mai mult pentru a-l învinge pe agresor (nazist) şi au creat Ordinea mondială postbelică ar juca un rol important în căutarea de răspunsuri comune la provocările şi crizele contemporane", a declarat preşedintele rus în cadrul ceremoniilor din Israel ocazionate de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz.

"În orice ţară, oriunde în lume, acolo unde ar fi convenabil colegilor, Rusia este pregătită pentru o astfel de discuţie serioasă", a afirmat şeful statului rus, adăugând că le-a propus ideea "unora" dintre şefii de stat în cauză şi "a văzut o reacţie pozitivă".

Putin preconizează festivităţi grandioase la Moscova la 9 mai pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în prezenţa a numeroşi lideri străini, scrie Agerpres.

"Uitarea lecţiilor trecutului, dezbinarea în faţa ameninţărilor pot avea consecinţe teribile. Trebuie să avem curajul nu numai să vorbim despre aceasta, dar trebuie să facem totul pentru a apăra şi menţine pacea", a insistat el.

Potrivit preşedintelui rus, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate au "o responsabilitate specială în salvarea civilizaţiei".

"Consider că organizarea unui astfel de summit în 2020 ar fi importantă şi simbolică, dat fiind faptul că marcăm 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi de la fondarea ONU", a argument liderul rus.

Singura criză la care el s-a referit în mod direct a vizat Libia, după un summit duminică trecută la Berlin privind conflictul din ţara respectivă.

Rusia, susţinută în general de China, se opune Occidentului în numeroase dosare la ONU, mergând de la războiul din Siria şi conflictul din estul Ucrainei până la criza din Venezuela.

Crizele în jurul Iranului constituie un alt dosar în care ruşii şi americanii sunt în tabere opuse.

Consiliul de Securitate al ONU pare deseori ineficient sau paralizat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO