Anunțul saudiților după atacul la rafinăriile de petrol. Ce se întâmplă cu producția

18-09-2019 09:00

Rafinăriile din Arabia Saudită atacate cu drone - 2

Arabia Saudită anunță că va relua producţia de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi până la sfârşitul lunii, după atacurile cu drone care au afectat două instalații petroliere, provocând o criză mondială.

Saudiții susțin că au reuşit să readucă livrările de ţiţei la nivelul celui anterior atacurilor din weekendul trecut datorită stocurilor deţinute, relatează Reuters.

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că producţia de petrol va fi în octombrie de 9,89 de milioane de barili pe zi şi că cel mai mare exportator de petrol din lume va efectua toate livrările către clienţi aferente aceastei luni, scrie News.ro.

Acesta a mai precizat că regatul va ajunge la sfârşitul lunii septembrie la o capacitate de 11 milioane de barili de petrol pe zi şi la 12 milioane de barili pe zi la sfârşitul lui noiembrie.

”Livrările de petrol vor reveni pe piaţa la nivelul la care erau sâmbătă, la ora 3;43 a.m.”, a afirmat ministrul la o conferinţă de presă susţinută în oraşul Jeddah de la Marea Roşie, afirmând că grupul Aramco ”a renăscut ca pasărea phoenix din cenuşă”, după atac.

Prinţul Abdulaziz s-a referit la atacurile care au avut loc sâmbătă împotriva uzinelor din Abqaiq şi Khurais, la care se află cea mai mare unitate de procesare a petrolului din lume, în urma cărora a fost oprită jumătate din producţia de ţiţei a ţării, respectiv 5% din producţia globală.

Directorul general al Aramco, Amin Nasser, a spus că grupul, care pregăteşte o ofertă publică iniţială, estimează încă lucrările de reparaţii, dar că acestea ”nu sunt atât de semnificative”, având în vedere mărimea companiei.

Aramco a stins 10 incendii într-un interval de şapte ore, după atacul major, a spus Nasser în conferinţa de presă.

Prinţul Abdulaziz a spus că Riadul nu ştie încă cine a condus atacurile şi de ce, adăugând că Arabia Saudită îşi va continua rolul de furnizor sigur pentru pieţele globale. Ministrul a arătat că vor fi luate măsuri mai stricte pentru a preveni alte atacuri, dar nu a oferit detalii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO