Presedintele Germaniei a inceput consultări după eșecul Angelei Merkel de a forma Guvernul

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Sursa: Politico.eu
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2017 14:50
Categorie: Internaţional

Presedintele Germaniei a inceput consultări cu principalele partide politice pentru ieșirea din criză declanșată de eșecul răsunător al cancelarului Angela Merkel de a constitui guvernul.

În ceea ce o privește, doamna Merkel nu a ascuns că preferă alegeri anticipate.

După o lungă întrevedere avută luni seară cu Angela Merkel, președintele Frank Walter Steinmeier - de 2 ori ministru de externe în ultimii 12 ani - i-a primit marți pe Verzi. Miercuri se va întâlni cu liderii propriului Partid Social-Democrat, care până acum au refuzat să refacă marea coaliție cu formațiunea cancelarului. Vor urma la consultări liberalii, care - duminică noaptea - au trântit ușa negocierilor purtate cu Angela Merkel în ultima luna.

Obiectivul discuțiilor inițiate de președinte este identificarea unei soluții care să evite întoarcerea la urne, o perspectivă care aruncă Uniunea Europeană, deja slăbită de Brexit, în și mai multă incertitudine.

Frank Walter Steinmeier, președintele Germaniei: ”Faptul că forțele politice din cea mai puternică economie a continentului nu-și asumă responsabilitățile ar stârni nedumerire și îngrijorare în străinătate, mai cu seama în Uniunea Europeană.”

După 3 mandate succesive, conservatoarea Angela Merkel declară apăsat aseara că are nevoie de un guvern stabil, care să nu fie nevoit să caute o majoritate la fiecare decizie.

Angela Merkel: ”Nu mă reped să zic "niciodată", dar sunt foarte sceptică față de ideea unui guvern minoritar și cred că o nouă rundă de alegeri ar fi preferabilă.”

Pus la stâlpul infamiei de presă de partidele tradiționale, tânărul și impetuosul lider al liberalilor, Christian Lindner, şi-a apărat decizia de a ieşi de la negocieri.

Christian Lindner,
lider liberal: ”Dacă FDP ar fi semnat înțelegerea, am fi abdicat de la pozițiile noastre fundamentale.”

Actuala criză e cu atât mai îngrijorătoare cu cât Germania a trăit deja un cutremur politic la alegerile legislative din 24 septembrie, când extrema-dreaptă a intrat în Bundestag, pentru prima dată după Război. Iar ascensiunea Alternativei pentru Germania ar putea lua amploare în cazul unor alegeri anticipate.

Coaliția „Jamaica” a eșuat

După alegerile legislative, Angela Merkel a sperat să formeze o coaliție cu Uniunea Social-Creștină, cu Partidul Liber Democrat și cu formațiunea Verzilor. Cu toate acestea, FDP a renunțat la negocieri.

„Cei patru parteneri de discuții nu au nicio viziune comună privind modernizarea țării și nici nu au încredere unii în alții. Este mai bine să nu guvernăm, decât să guvernăm prost”, a spus liderul Partidului Liber Democrat, Christian Linder.

Imposibilitatea de a forma o coaliție de guvernare slăbește poziția cancelarului german, Angela Merkel. Cu toate acestea, ea a punctat că nu ia în considerare posibilitatea de a demisiona: „Întrebarea nu este dacă eu voi suferi consecințe personale”.

 Majoritatea cetățenilor germani ar dori alegeri anticipate

În acest context, majoritatea cetățenilor germani ar opta pentru alegeri aniticpate, arată un sondaj, citat de Politico.eu. Astfel, 51% dintre alegători s-au arătat favorabili unor noi alegeri, pe când 43% se opun acestei idei.

55% dintre repondenți au învinovățit Partilul Liber Democrat pentru impasul politic în care se află țara, în timp ce 39% cred că vina le aparție Verzilor, iar 37% au acuzat Uniunea Social-Creștină. Totodată, 34% dintre alegători cred că de vină pentru această situație este Uniunea Creștin-Democrată.

Negocierile pentru formarea unei coaliții, în colaps. Merkel: „O zi de profundă reflexie”
Negocierile pentru formarea unei coaliții, în colaps. Merkel: „O zi de profundă reflexie”
VIDEO PROTVPLUS.RO
rusia, sua, distrugator, marea neagra,
SUA au trimis un distrugător în Marea Neagră pentru ”sprijinul aliaților”. Răspunsul Rusiei
Amendă uriașă pentru părinții care scot copiii de la școală mai devreme pentru vacanțe
Un bărbat și-a riscat viața să ajute o șoferiță blocată pe calea ferată. Imagini șocante
Prima imagine cu copilul căzut de 8 zile într-un puț, în Spania. Ce indicii au salvatorii
Un bărbat a fost pus sub acuzare pentru folosirea unei drone deasupra aeroportului Heathrow
Cel mai bătrân om din lume a murit în somn. Câți ani avea japonezul
pasageri in avion
Panică într-un avion care zbura spre Dubai. Pasagerii acuzau că se sufocă: ”Se făcuse verde”
Momentul în care un fost sportiv a atacat o fată de 17 ani, vrând să o violeze. VIDEO
”Afacerea” ilegală pusă în practică de o studentă. Ce a făcut cu zeci de cai
Caii au fost de partea legii. Cum a fost prins de polițiști un suspect fugar
Creștinii ortodocși de rit vechi au sărbătorit Boboteaza cu băi în ape înghețate
O bombă a explodat într-o mașină, lângă un tribunal din Irlanda de Nord. FOTO/VIDEO