Angajații unei televiziuni din Rusia au demisionat în direct, după ce au spus ”nu războiului”
Angajații unui post de televiziune rusesc independent au demisionat în direct, după ce au declarat ”nu războiului”, în condițiile în care mai multe instituții media din Rusia sunt forțate să se închidă din cauza restricțiilor privind știrile.
Potrivit Inews, este vorba despre postul TV rusesc Dozhd, care a anunțat joi că își suspendă operațiunile după ce a fost amenințat cu închiderea de către autoritățile ruse.
Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a ordonat canalelor media să elimine știrile care descriu conflictul din Ucraina drept „asalt, invazie sau declarație de război”, pentru că, altfel, riscă blocarea sau amendarea.
Astfel, întregul personal al canalului TV Dozhd a demisionat în direct, în timp ce Natalia Sindeieva, unul dintre fondatorii postului, a declarat „nu războiului” în ultima sa emisiune.
The Entire staff of the Russian TV channel “the rain” resigned during a live stream with last words: “no war” and then played “swan lake” ballet video (just like they did on all USSR tv channels when it suddenly collapsed) #Ukriane #UkraineRussiaWar #Russia #StandWithUkraine️ pic.twitter.com/o4LzUqnWLc
— Ukraine News UK (@UkraineNewsUK) March 4, 2022
Într-un protest simbolic, canalul a difuzat apoi ”în buclă” baletul clasic al lui Ceaikovski ”Lacul lebedelor”, spectacol care a fost difuzat în epoca sovietică, atunci când un lider a murit, și a fost difuzat din nou în august 1991, în timpul unei tentative de lovitură de stat a guvernului lui Mihail Gorbaciov.
Pentru ruși, să vadă ”Lacul Lebedelor” pe ecran înseamnă că sunt tulburări politice la Moscova.
Demisiile jurnaliștilor vin după ce postul de radio Ecoul Moscovei, unul dintre ultimele instituții de presă liberale rămase în Rusia, fondat în 1990, s-a închis din cauza presiunilor provocate de știrile sale despre războiul din Ucraina.
Postul era cea mai vizibilă voce critică din mass-media, în Rusia, pe fondul unor represiuni guvernamentale necruțătoare față de opoziție și presa independentă.
Emisia Ecoului Moscovei a fost oprită miercuri, iar consiliul de administrație al postului a anunțât că s-a închis a doua zi. Jurnaliștii săi au spus că vor continua să lucreze pe site-urile de socializare ale postului, precum și pe YouTube.
Parlamentul rus a adoptat vineri un proiect de lege care introduce pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea intenționată de informații „false” despre forțele armate ale Rusiei.
La mai puțin de două ore după ce proiectul de lege a fost adoptat, site-ul de știri Znak a anunțat că se închide. Site-ul său arată acum doar mesajul: „Noi, editorii publicației online Znak.com, anunțăm închiderea. Ne suspendăm activitatea din cauza unui număr mare de restricții care au apărut recent față de activitatea presei din Rusia.”
Înaintea noii legi, Roskomnadzor a restricționat accesul la site-urile web în limba rusă ale BBC și Radio Liberty pentru răspândirea a ceea ce consideră că sunt ”informații false” despre conflict.
BBC a anunțat vineri că își pune la dispoziție site-ul său internațional de știri pe ”dark web”, prin intermediul rețelei Tor, care poate „ajuta oamenii să evite supravegherea guvernamentală și cenzura”.
Kremlinul folosește termenul „operațiune militară specială” pentru a descrie atacul său militar asupra Ucrainei, afirmând că dorește să dezarmeze țara și să înlăture amenințarea pe care o reprezintă pentru securitatea Rusiei.
„Subliniem că sursele de informații oficiale ale Rusiei sunt cele care dețin și difuzează informații fiabile și actualizate”, a mai precizat Roskomnadzor.
Sursa: Inews
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, televiziune, jurnalisti,
Dată publicare:
05-03-2022 04:01