"Am asteptat 18 ore. Ne gandeam numai la rau". Marturia unui roman aflat pe vasul naufragiat

Ultima actualizare: 03-11-2012 08:41

Ancheta in cazul naufragiului de zilele trecute, din largul Toscanei, avanseaza cu pasi repezi. Este tot mai clar ca echipajul vasului de croaziera a incalcat procedurile, de la ruta de navigare, pana la evacuarea pasagerilor.

Bilantul celor disparuti pe pachebotul scufundat in largul Toscanei continua sa creasca.

Autoritatile italiene au anuntat ca 29 de persoane, patru membri ai echipajului si 25 de pasageri, sunt in continuare de negasit. Oficial insa numarul mortilor a ajuns la 7, dupa ce in ultimele ore a mai fost gasit un trup neinsufletiti in epava.

Sperand ca vor mai gasi supravietuitori, echipajele de salvare au cautat toata noaptea in epava vasului Costa Concordia. Scafandrii insa au intrerupt misiunea, din cauza vremii nefavorabile.

 

Din acest haos de nedescris au scapat cei 56 de romani aflati vineri seara la bordul pachebotului Costa Concordia. La bord se aflau si doi constanteni. Unul dintre ei este fost inatotor de performanta, iar pe vas era angajat ca antrenor de fitness.

"A fost o lovitura, nu ne venea sa credem. Am asteptat 18-20 de ore. Nu ne puteam gandi decat la rau. Pana la urma ne-a sunat ca totul e ok", povesteste Victor Banescu, tatal unuia dintre membrii echipajului.

Intre timp apar noi dovezi care-l incrimineaza pe capitanul vasului. O inregistrare telefonica a Pazei de Coasta pare sa demonstreze ca si-a abandonat pasagerii pe nava.

"Comandante, e un ordin! Intorceti-va la prora, reveniti la bord si coordonati operatiunile de salvare", il implorau cei de la sol pe Francesco Schettino, acum aflat in arest. Asta in timp ce barbatul sustinea ca nu a parasit nava, insa nu era in stare sa dea niciun detaliu despre starea pasagerilor.

"Capitanul e responsabil pentru victime. Din cauza lui s-a intamplat totul, noua ni se spunea intruna ca nu e nicio problema, e doar o defectiune electrica", a povestit Jesus Garcia, supravietuitor.

Compania va scoate din buzunar intre 85 si 95 de milioane de dolari pentru acest dezastru. Suma ce ar putea creste.

Pana acum ancheta a stabilit ca vasul se abatuse de la ruta prestabilita si se apropiase prea mult de insula Giglio. Si cel putin un martor spune ca l-a vazut pe capitan consumand alcool la petrecerea de Anul Nou pe stil vechi, data pentru pasagerii rusi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO