Anchetă în SUA cu privire la comportamentul violent al grănicerilor călare față de migranții haitieni

Ultima actualizare: 22-09-2021 20:06

Imaginile în care apar grăniceri americani, călare, respingând migranţi haitieni în apropiere de Del Rio, Texas, au provocat emoții puternice în Statele Unite.

Criticată inclusiv de politicienii democrați, administrația Biden a ordonat o anchetă care să facă lumină.

Patrule ecvestre au fost desfăşurate, duminică, în preajma fluviului Rio Grande, unde mii de migranţi, majoritatea haitieni, s-au instalat ilegal într-o tabără, cu speranţa de a fi primiţi în Statele Unite. Asta deși autoritățile americane transmit categoric că granițele sunt închise.

Imaginile surprinse de mai mulți jurnaliști arată agenți călare care îi țin la distanţă pe migranți strunindu-şi caii în poziţii ameninţătoare. Într-o scenă, un migrant este prins de tricou.

Alejandro Mayorkas, secretarul pentru securitate internă:
"Am fost oripilat văzând imaginile, o să las investigația să-și urmeze cursul. Dar imaginile m-au tulburat profund".

 

Chuck Schumer, liderul majorității dmeocrate din Senat:
"Imaginile cu haitieni loviți cu biciul și alte forme de violență fizică sunt complet inacceptabile. Trebuie luate măsuri împotriva acestei conduite și cei vinovați trebuie să dea socoteală. Imaginile îți întorc stomacul pe dos".

Audiat în Senat, secretarul american pentru securitate internă a subliniat că migranţii haitieni primesc informaţii false despre posibilitatea de a rămâne în Statele Unite. El a repetat, totodată, că va fi accelerat procesul repatrierii acestora către Haiti.

Alex Jaffe, Associated Press: "Administrația Biden a menținut ordinul de deportare (emis de Donald Trump) în pofida promisiunilor de a îmblânzi sistemul de imigrație. Se folosește de acest ordin sanitar ca ăa-i deporteze pe migranții haitieni în ciuda situației curente din Haiti".

Ordinul sanitar "Title 42", emis la începutul pandemiei, permite expulzarea imediată a migranţilor ilegali.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO