Analiză The Guardian. Decizia care l-ar face pe Putin să dea înapoi
Ucraina este de părere că președintele Vladimir Putin va da înapoi dacă va exista o amenințare serioasă la adresa puterii economice date de combustibili fosili.
O analiză The Guardian explică faptul că Putin consideră că Europa și SUA sunt prea slabe pentru a face acest lucru, însă există voci care cred că va exista o cale de a lăsa Moscova fără veniturile din petrol și gaze.
Aliații președintelui Volodimir Zelenski sunt de părere că Putin va accepta un compromis cu privire la o posibilă neutralitate a Ucrainei doar dacă se va confrunta cu o amenințare credibilă la adresa puterii sale economice, prin excluderea rapidă și permanentă a exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei de pe piețele europene.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe de altă parte, Ucraina întâmpină rezistență din partea Germaniei care insistă că economia sa ar intra în recesiune dacă ar pierde brusc accesul la gaz și petrol rusesc.
Aliații lui Zelenski fac apel la Marea Britanie și SUA să folosească G7 pentru a încerca să-l convingă pe cancelarul german Olaf Scholz să semneze un calendar pentru a pune capăt dependenței de energia rusă.
SUA și Marea Britanie consideră că sancțiunile trebuie să continue și să fie intensificate până când „războiul economic” despre care a vorbit purtătorul de cuvânt al lui Putin va deveni atât de dur încât președintele rus va fi abandonat de aliații săi.
„Până când liderii europeni nu vor înțelege că Putin îi consideră victime slabe în strategia sa geopolitică, președintele rus va continua să meargă înainte. De aceea, singura modalitate de a dovedi că Putin greșește este aplicarea unui embargo energetic la scară largă. Europa trebuie să joace un joc diferit și să spună: „știm că ne putem descurca fără Rusia”. Trebuie să spună: „suntem economii mari și, cu un mix energetic diferit, putem face față pentru că pentru noi este o chestiune de principiu”. Trebuie să spună: „terminăm cu asta chiar acum și voi, rușii, veți pierde piața noastră pentru totdeauna”. Aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia”, a declarat Andrei Koboliev, fostul șef al companiei energetice ucrainene Naftogaz.
Acesta susține că cunoaște mentalitatea lui Putin și a baronilor ruși și consideră că președintele rus se va confrunta cu mânia lor și a serviciului de securitate FSB, dacă consideră că Putin a calculat greșit nu numai rezistența Ucrainei, ci și disponibilitatea Occidentului de a face sacrificii pentru a se elibera de dependența de energia rusă.
Iar Igor Sechin, șeful Rosneft, este convins că consumul absolut de petrol va crește cu 10% până în 2040 și cu 20% în Asia.
Până în prezent, SUA au spus că vor pune capăt importurilor de petrol din Rusia, iar Marea Britanie a declarat că se va alătura embargoului până la sfârșitul anului.
Însă Olaf Scholz nu vrea să se alăture în această decizie.
„În acest moment, aprovizionarea Europei cu energie pentru generarea de căldură, mobilitate, alimentare cu energie și industrie nu poate fi asigurată în niciun alt mod. Prin urmare, este de o importanță esențială pentru furnizarea de servicii publice și pentru viața de zi cu zi a cetățenilor noștri”, a spus el săptămâna trecută.