Analiză: India nu s-a decis de partea cui este. Se declară anti-război, dar îl sprijină pe Putin
Când premierul indian Narendra Modi i-a spus luna trecută lui Vladimir Putin că „epoca de astăzi nu este cea a războiului”, Occidentul a salutat abordarea Indiei, transmite CNN.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a lăudat pe Modi, iar Casa Albă a lăudat ceea ce a numit o „declarație de principiu”.
Dar realitatea, spun analiștii, este mai puțin simplă.
În loc să taie legăturile economice cu Kremlinul, India a subminat sancțiunile occidentale prin creșterea achizițiilor de petrol, cărbune și îngrășăminte rusești, oferindu-i lui Putin o punte de salvare financiară.
New Delhi s-a abținut în mod repetat de la voturile de condamnare a Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, oferind Moscovei un strop de legitimitate internațională. Și în august, India a participat la exercițiile militare Vostok pe scară largă ale Rusiei alături de China, Belarus, Mongolia și Tadjikistan unde Moscova a defilat cu vastul arsenal.
Săptămâna trecută, India s-a abținut de la un alt proiect de rezoluție al ONU care condamna Rusia pentru referendumurile sale false din patru regiuni ale Ucrainei, care au fost folosite ca pretext de Moscova pentru a anexa ilegal teritoriul ucrainean – sporind semnificativ miza războiului.
India este „profund deranjată” de evoluțiile din Ucraina, a declarat Ruchira Kamboj, reprezentantul permanent al New Delhi la ONU, dar nu a învinuit Rusia și a cerut o „încetare imediată a focului și rezolvarea conflictului”.
Această aparentă contradicție exemplifică poziția unică a Indiei față de război: distanțarea verbală de Rusia, menținând în același timp legături esențiale cu Moscova.
„Limbajul mai ferm al lui Modi față de Putin” ar trebui privit în contextul creșterii prețurilor la alimente, combustibil și îngrășăminte, a declarat Deepa Ollapally, profesor și director al Inițiativei Puterilor în Ascensiune de la Elliott School of International Affairs, Universitatea George Washington.
„Există un anumit nivel de nerăbdare (pentru India) față de intensificarea războiului”, a spus ea. „Există sentimentul că Putin forțează limitele Indiei pentru că, într-un fel, aceasta s-a pus în pericol. Și nu este o poziție confortabilă pentru India”.
Povestea celor două Indii
În timp ce trupele ruse s-au adunat la granița cu Ucraina în decembrie anul trecut, Modi l-a primit pe Putin la New Delhi în timpul celui de-al 21-lea Summit anual India-Rusia.
„Dragul meu prieten, președintele Vladimir Putin”, a spus Modi, „atașamentul dumneavoastră față de India și angajamentul dumneavoastră personal simbolizează importanța relațiilor dintre India și Rusia și vă sunt foarte recunoscător pentru asta”.
New Delhi are legături strânse cu Moscova, care datează din timpul Războiului Rece, iar India rămâne puternic dependentă de Kremlin pentru echipamente militare – o legătură vitală având în vedere tensiunile permanente ale Indiei la granița comună cu Himalaya cu o Chină din ce în ce mai asertivă.
Însă, potrivit analiștilor, India este îngrijorată de faptul că izolarea din ce în ce mai mare a lui Putin ar putea apropia Moscova de Beijing - și asta determină India să ”calce” cu atenție.
Manevrele Indiei în ceea ce privește poziția sa față de agresiunea Rusiei în Ucraina au fost puse în evidență atunci când, alături de China, a luat parte la exercițiile militare rusești Vostok – o mișcare atacată de partenerii săi occidentali.
„Acest lucru poate fi văzut ca o poveste a două Indii”, a declarat Ollapally. „Pe de o parte, ei resping China și apoi fac exerciții împreună cu China și Rusia, oferind Rusiei o anumită legitimitate”.
Cel puțin superficial, India și China par să aibă, de asemenea, poziții similare în ceea ce privește războiul din Ucraina. Ambele s-au poziționat mai degrabă ca spectatori neutri decât ca oponenți vocali. De asemenea, ambele au făcut apel la pace – dar au refuzat să condamne în mod categoric invazia.