Analiză BBC: Controlul rușilor asupra Insulei Șerpilor a reprezentat o amenințare și la adresa României

insula serpilor
imago-images.com

Insula Șerpilor a fost capturată de ruși în prima zi a războiului din Ucraina și a jucat un rol important încă de atunci.

După mai mult de patru luni de bombardamente din partea Ucrainei, forțele ruse au abandonat Insula Șerpilor, sau Insula Zmiinyi așa cum este cunoscută în Ucraina.

Rusia spune că retragerea este un „semn de bunăvoință” pentru a demonstra că nu a încercat să împiedice exporturile de cereale, însă Ucraina respinge această informație deoarece Rusia continuă să atace depozitele de cereale.

Insula este expusă atacurilor atât din apă, cât și aeriene, iar mica garnizoană însărcinată să o apere - mai întâi a ucrainenilor, apoi a rușilor - a fost descrisă de experții militari drept „șezătoare de rațe”.

Cucerită de ruși pe 24 februarie, Insula Șerpilor se află la doar 35 de kilometri de coasta Ucrainei, poziționată în raza de acțiune a rachetelor, a artileriei și a dronelor de pe țărm.

Citește și
Insula Serpilor
"În semn de bunăvoință" armata rusă și-a anunțat retragerea din Insula Șerpilor

Iar forțele armate ale Ucrainei s-au folosit de acest lucru și au susținut o serie de atacuri devastatoare asupra insulei și asupra oricărei nave care aducea trupe și armament.

Ocuparea Insulei Șerpilor, un coșmar logistic pentru Rusia

În aprilie, capacitățile antiaeriene ale Rusiei în nord-vestul Mării Negre au fost semnificativ slăbite odată cu scufundarea navei amiral Moskva. Acest lucru explică de ce Kremlinul a fost disperat să aducă sisteme antiaeriene pe Insula Șerpilor. Însă totul a devenit un coșmar logistic pentru Rusia fiind atât de departe de bazele sale navale din Marea Neagră.

Pentru toate atacurile sale, Ucraina are o capacitate navală limitată, așa că nu a putut să-și debarce propria forță pe insulă.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov spune că staționarea trupelor pe Insula Șerpilor nu face sens pentru nicio parte pentru că ar deveni o țintă ușoară.

Rusia deja controlează o mare parte din coasta Ucrainei de la Marea Neagră, plus Peninsula Crimeea și întreaga Mare Azov. Reținerea Insulei Șerpilor a însemnat o blocare efectivă a Odesei și imposibilitatea exporturilor cerealelor din Ucraina.

De asemenea, a mai însemnat că țărmul de la Marea Neagră a devenit o țintă ușoară în fața atacurilor, iar experții militari din Kiev au spus că Rusia ar putea instala apărări aeriene cu rază lungă de acțiune, cum ar fi un sistem de rachete S-400.

Controlul rușilor asupra Insulei Șerpilor, o amenințare la adresa României

Iar controlul rușilor asupra insulei a reprezentat o amenințare și asupra României - atât pentru portul Constanța, dar și pentru traficul din gura de vărsare a Dunării. Zona nu este semnificativă doar din punct de vedere strategic, fiind bogată în rezerve de petrol și gaze.

Rusia, versiune diferită pentru retragerea din Insula Șerpilor

Rusia a prezentat o versiune diferită de desfășurare a evenimentelor față de Ucraina și față de țările occidentale.

Moscova vrea să credem că nu există o retragere a rușilor din Insula Șerpilor.

Declarația făcută de Ministrul rus al Apărării susține că trupele ruse și-au îndeplinit misiunile acolo, apoi au plecat. De asemenea, au descris această părăsire a spațiului ca fiind „un semn de bunăvoință”, să arate că Rusia nu vrea să împiedice exporturile din Ucraina.

Succes strategic pentru Ucraina, înfrângere jenantă pentru Rusia

Aceasta nu este doar o victorie simbolică pentru Ucraina, este un succes strategic. Iar pentru Rusia înseamnă atât un eșec, cât și o înfrângere jenantă. Însă nu va schimba decursul războiului. Atenția Rusiei este îndreptată spre cucerirea Donbasului și spre păstrarea altor zone din sudul Ucrainei pe care le-a ocupat la începutul războiului.

Insula Șerpilor poate fi un punct strategic din Marea Neagră și un loc ideal de amplasat sisteme de rachete sofisticate, însă de fapt este doar o mică bucată de pământ.

Întrebarea cheie este dacă Ucraina va putea relua exporturile de cereale odată cu plecarea rușilor. Fără o flotă eficientă, există puține șanse ca acest lucru să se întâmple, în timp ce navele de război din Rusia domină Marea Neagră.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Reacția armatei Ucrainei după retragerea rușilor din Insula Șerpilor
Reacția armatei Ucrainei după retragerea rușilor din Insula Șerpilor

Armata ucraineană a salutat, joi, eliberarea Insulei Șerpilor după ce armata rusă și-a anunțat retragerea.

 

"În semn de bunăvoință" armata rusă și-a anunțat retragerea din Insula Șerpilor

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.