Americanii, sătui să finanțeze Ucraina și pun tunurile pe UE: „Din punct de vedere economic, nu este un război cinstit”
După mai bine de un an de tergiversări, Congresul Statelor Unite a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.
Camera Reprezentanților a votat, sâmbătă, în favoarea proiectului de lege, care va ajunge săptămâna viitoare în Senat, unde nu sunt emoții.
Președintele american Joe Biden a anunțat că va promulga actul imediat ce va ajunge pe masa lui.
Iar oficialii de la Pentagon spun că sunt pregătiți să înceapă imediat livrările de muniție către Ucraina.
Camera Reprezentanților a votat, cu o majoritate covârșitoare, în favoarea ajutorului militar destinat Ucrainei, în valoare de peste 61 de miliarde de dolari. În mod neobișnuit, votul a avut loc în weekend, semn că situația disperată a Kievului a împins clasa politică de la Washington să treacă peste neînțelegeri și sprijine armata ucraineană. Legea a fost blocată luni întregi în Camera Reprezentanților din cauza republicanilor, care dețin majoritatea, dar sunt profund divizați în privința ajutorului extern pentru Ucraina.
UE, pusă la zid de americani
Rosa DeLauro, politician democrat - Connecticut: „Nu ne părăsim aliații. Nu ne depărtăm de libertate, nu ne depărtăm de drepturile omului. Nu ne depărtăm de democrație. Statele Unite ale Americii nu fac așa ceva”.
Peste o treime dintre fondurile dedicate Ucrainei vor rămâne în industria americană de apărare. Iar suma totală este, de fapt, cu titlu de împrumut: președintele Statelor Unite va avea dreptul să șteargă o parte din datorie, iar Congresul cealaltă parte.
De altfel, printre congressmenii americani au fost destule voci care susțin că Europa ar trebui să contribuie mai mult financiar în Ucraina.
Keith Self, policitian rebulican - Texas: „Acest război nu este, din punct de vedere economic, un război cinstit. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de nouă ori mai mare decât al Rusiei. Populația UE este de trei ori mai mare ca a Rusiei. Uniunea Europeană poate face mai multe. Dacă SUA continuă să finanțeze acest efort (de război), UE nu va aduna voința politică să facă mai mult”.
Vestea aprobării ajutorului militar a fost primită cu entuziasm de aliații americanilor și în Ucraina. Președintele Zelenski a declarat că le e recunoscător și democraților și republicanilor care au votat în favoarea proiectului.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vom folosi cu siguranță sprijinul american pentru a ne întări țara și pentru a aduce cât mai repede acest război la un final just. Acest război pe care Putin trebuie să-l piardă”.
O urgență pentru Ucraina este întărirea apărării antiaeriene, greu afectată de bombardamentele rusești zilnice. O soluție, spune președintele ucrainean, ar fi ca NATO să-și extindă apărarea aeriană deasupra teritoriului ucrainean, așa cum s-a întâmplat cu Israelul în timpul bombardamentului iranian de acum două săptămâni.
Pachetul de legi va merge în Senat
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Dacă ni se propune, de exemplu, ca aviația Franței, Germaniei, Poloniei, Marii Britanii - nu contează a cui - să decoleze și să doboare rachetele care zboară deasupra Ucrainei și pot să ajungă și în acele teritorii, cum s-a întâmplat în Polonia și România, atunci să doboare aceste rachete. Aș aplauda în picioare”.
În tabăra cealaltă, purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că ajutorul american va provoca moartea multor ucraineni pe front.
Pe lângă ajutorul militar, Camera Reprezentanților a aprobat și posibilitatea de a confisca activele rusești înghețate și transferarea lor către Ucraina, dar și sprijin pentru Israel și Taiwan.
Tot pachetul de legi va merge mai departe în Senatul american, unde adoptarea lor este aproape asigurată de majoritatea democrată. Iar președintele Biden a promis că le va promulga imediat.