Americanii nu își pot îngropa morții. ”Avem nevoie de ajutor. E ireal!”

Dată publicare: 03-04-2020 09:06
Dată actualizare: 03-04-2020 10:17
Sursa: Associated Press


Proprietarii firmelor de pompe funebre din New York nu mai fac față numărului mare de victime provocate de pandemia de Covid-19.

”Este ireal”, spune Pat Marmo, care deține o firmă în Brooklyn. În mod normal, se poate ocupa de cel mult 65 de cereri. ”Joi dimineață, a avut 185!”, scrie Associated Press.

Din acest motiv, ține zeci de trupuri în subsol și într-o capelă. ”Fiecare om de acolo nu e doar un trup. E un tată, o mamă, un bunic. Nu sunt corpuri, sunt oameni!”, spune îngrozit Pat Marmo.

La New York, epicentrul pandemiei în SUA, și-au pierdut viața peste 1.400 de persoane infectate cu Covid-19. ”Îmi sună mereu cele două telefoane mobile și telefonul fix din birou. Le spun oamenilor să roage spitalele să le țină morții cât mai mult acolo”, a mai povestit proprietarul firmei din Brooklyn.

”Avem nevoie de ajutor”, spune Marmo, care, ca să facă față, caută să închirieze un camion frigorific. ”Mă costă 6.000 de dolari pe lună, dar unii se sperie când află la ce vreau să îl folosesc”, a mai spus acesta.

”Nu ne-am confruntat niciodată cu așa ceva”, spune și Patrick Kearns, directorul unei alte firme din New York.

Cimitirele și crematoriile sunt ocupate chiar și cu două săptămâni în avans. Unii proprietari ai firmelor de pompe funebre cer ca Agenția pentru Protecția Mediului să renunțe la orarul limitat pentru funcționarea crematoriilor.

Situația este dramatică și pentru cei care își îngroapă persoanele dragi, mai scrie Associated Press.

La un cimitir din New York, cei care au participat la înmormântare au stat în spatele unui cordon de protecție. La un alt cimitir, au stat în mașini. Iar la altul, directorul casei funerare a fost nevoit să facă poze.


VIDEO PROTVPLUS.RO