China, acuzată că torturează peste un milion de oameni în lagăre. Harta închisorilor


Ultimul update: Duminica 17 Noiembrie 2019 21:20
Data publicarii: Duminica 17 Noiembrie 2019 19:06
Categorie: Stiri externe
tabere

Activiştii pentru drepturile omului au publicat harta presupuselor locaţii ale aproape 500 de închisori şi tabere pe care China le foloseşte pentru a ține închiși uigurii, o minoritate etnică majoritar musulmană din vestul regiunii Xinjiang.

Cercetătorii care lucrează cu Mișcarea ETNAM (East Turkistan National Awakening Movement) au lansat o serie de hărți care prezintă tabere de reeducare și închisorile din Xinjiang, potrivit Business Insider.

China a intensificat securitatea în zonă încă din 2016, justificând acțiunile ca fiind în numele terorismului. Uigurii și chinezii au avut parte de confruntări violente în trecut, iar mulți dintre uiguri își doresc independența pentru regiunea Xinjiang.

 

Peste 1 milion de deținuți

 

Activiștii reclamă acum că cel puțin 1 milion de persoane sunt închise în lagărele de detenție și în închisorile din regiune.

Mai mult decât atât, China ar fi încercat să împiedice jurnaliștii să relateze despre ceea ce se întâmplă în aceste tabere. Statul chinez a recunoscut formal existența taberelor, dar eufemistic le numește „tabere de reeducare” sau locuri în care oferă „formare profesională gratuită”.

În unele dintre aceste tabere, uigurii ar fi obligați să muncească pentru a produce haine, care sunt vândute în Occident. Din acest motiv, mulți comercinați, inclusiv American Badger Sport, Australia Cotton On și Target Australia, au întrerupt legăturile cu acești furnizori.

ETNAM a publicat marți o serie de hărți care arată coordonatele a 182 de astfel de lagăre, pe care le numește „lagăre de concentrare”.

Cercetările s-au bazat pe informații ale uigurilor din regiune,  care au raportat că familiile lor au fost reținute, precum și pe imagini prin satelit.

Kyle Olbert, directorul operațiunilor ETNAM, a transmis: „Suntem îngrijorați că pot exista mai multe tabere pe care nu am reușit să le identificăm”.

La începutul acestui an, China a susținut că a eliberat mai mulți uiguri din lagărele de reeducare, însă nu a oferit suficiente detalii sau dovezi despre acest lucru.

 

China respinge acuzațiile

 

China a respins în repetate rânduri cererile de a prezenta rapoarte ale situației, susținând că uigurii trăiesc liber și sunt fericiți în așa-numitele lor tabere de formare profesională.

Conform unor foști deținuți în lagăre, prizonierii sunt supuși la diferite experimente medicale și sunt obligați să cânte cântece de propagandă pentru a primi mâncare.

Ciuma pulmonară, boala care a ucis 25 milioane de oameni, diagnosticată în China
Bărbat anchetat pentru că și-a vândut fiica pentru 10.000 €, ca să lase bacșiș la videochat
O maimuță i-a furat telefonul îngrijitoarei și a făcut comenzi online
FULLSCREEN
China, acuzată că torturează peste un milion de oameni în lagăre. Harta închisorilor
  • /

Sursa: Business Insider

Tags: uiguri, lagăre, china,

VIDEO PROTVPLUS.RO