SUA expulzează 60 de diplomați ruși și închid un consulat

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
serghei skripal, rusia, spion, agent,
Pro TV

SUA, Germania și Polonia au anunțat că expulzează mai mulți spioni/diplomați ruși, relatează AFP.

Germania și Polonia vor expulza fiecare câte 4 diplomați ruși în legătură cu cazul Skripal, iar SUA au anunțat expulzarea a 60 de spioni ruși.

De asemenea, Donald Trump a hotărât închiderea consulatului rus din Seattle, potrivit AFP.

Ambasadori ruși, convocați în țări vecine Rusiei în legătură cu cazul Skripal

Ambasadorii Rusiei la Varşovia, Vilnius şi Riga au fost convocaţi luni, respectiv la ministerele polonez, lituanian şi leton de externe, în contextul otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale.

''Niciun comentariu'', a declarat, cu un larg surâs, ambasadorul rus Serghei Andreev la ieşirea sa de la minister, la Varşovia, referitor la eventuale expulzări de diplomaţi ruşi, relatează Agerpres, citând AFP.

''Informaţia va fi dată de către Ministerul polonez de Externe'', a continuat el. La întrebările insistente ale jurnaliştilor, Andreev a dat asigurări că intenţionează să rămână în Polonia, răspunzând simplu ''Vom vedea'', referitor la prelungirea sejurului altor diplomaţi ruşi.

Ministerul polonez de Externe a anunţat la rândul său o conferinţă de presă a ministrului Jacek Czaputowicz în cursul zilei.

La Vilnius, ambasadorul rus Alexandr Udalţov a fost convocat la Ministerul lituanian de Externe, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei lituaniene Rasa Jakilaitiene.

Ea a refuzat să facă vreo precizare şi nici o conferinţă de presă nu este prevăzută pentru luni. Totodată, o sursă diplomatică a indicat că ambasadorul urmează să fie informat în legătură cu expulzarea mai multor diplomaţi ruşi.

AFP notează că o astfel de măsură, drept consecinţă a otrăvirii lui Skripal, ar fi în pregătire în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

Letonia a făcut cunoscut vineri că intenţionează să expulzeze ''unul sau mai mulţi'' diplomaţi ruşi. Convocarea ambasadorului Evgheni Lukianov a fost anunţată luni de către un purtător de cuvânt al Ministerului leton de Externe.

În Lituania, convocarea ambasadorului coincide cu publicarea unui raport anual al serviciilor de securitate, potrivit căruia ''o treime din personalul diplomatic rus în Lituania are legături cu serviciile de informaţi

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO