Lovitura pentru partidul cancelarului Angela Merkel la alegerile din Germania. "Vor urma vremuri dificile"

×
Codul embed a fost copiat

Alegatorii germani, nemultumiti de politicile cancelarului Angela Merkel, in principal in privinta migrantilor, au avut ocazia sa isi spuna cuvantul la urne.

Potrivit rezultatelor partiale, Uniunea Crestin Democrata a pierdut doua dintre alegerile pentru parlamentele regionale. Dar mai ingrijorator pentru Merkel este succesul neasteptat inregistrat de partidul populist anti-migratie - "Alternativa pentru Germania".

Factiunea care militeaza pentru inchiderea granitelor pentru solicitantii de azil si-a facut intrarea in cele trei legislative regionale. Ba mai mult, s-a clasat intr-un caz pe locul doi, iar in celelalte, pe trei.

Citește și
Firas Al Shater
Un refugiat sirian a devenit vedeta pe YouTube. "Daca te straduiesti destul de tare, poti sa urasti orice"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Vor urma vremuri dificile", a anuntat aseara secretarul general al factiunii lui Merkel, precizand totusi ca rezultatul nu va schimba pozitia cancelarului privind refugiatii.

Cancelarul Merkel, sub presiune in ce priveste politica de primire a refugiatilor, dupa rezultatele dezamagitoare de duminica

Angela Merkel se afla sub presiune luni, la o zi dupa reculul inregistrat de partidul sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), in alegerile desfasurate in trei landuri, si ascensiunea dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), care profita de opozitia in crestere fata de politica de primire a refugiatilor dusa de cancelarul german, noteaza France Presse intr-un comentariu pe marginea rezultatelor acestui important test electoral.

Angela Merkel, care conduce guvernul german de mai bine de 10 ani, urmeaza sa faca declaratii in jurul pranzului, dupa ce partidul sau a reusit sa se plaseze doar pe locul secund in landurile vestice Baden-Württemberg si Renania-Palatinat, iar in Saxonia-Anhalt (est), chiar daca a castigat, este urmat indeaproape de AfD.

Politica generoasa de primire a solicitantilor de azil, impulsionata de cancelar in vara trecuta, a dominat dezbaterile electorale, iar scorurile ridicate obtinute de populisti in cele trei landuri (intre 12 si 24%) arata amploarea frondei impotriva sa.

Duminica seara, dupa anuntarea primelor rezultate, responsabili politici de rang inalt au exclus insa o modificare a politicii cancelarului, care refuza plafonarea numarului de refugiati primiti in Germania.

'Avem o linie clara in politica privind refugiatii si o vom pastra', a declarat vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel.

Peter Tauber, secretarul general al CDU, a admis ca 'timpurile sunt dificile', afirmand insa ca nu se asteapta la o schimbare a liniei cancelarului.

In schimb, pentru Uniunea Crestin-Sociala (CSU, aliatul bavarez al CDU), care se opune politicii privind migratia a dnei Merkel, rezultatele de duminica demonstreaza necesitatea unei astfel de modificari. 'Originea scorurilor slabe ale CDU (...) este politica ce permite afluxul nelimitat si necontrolat al refugiatilor', a subliniat deputatul Hans Michelbach, estimand ca 'singura consecinta logica a acestor rezultate ar fi corectarea cursului politicii privind refugiatii'.

In urma alegerilor de duminica, presa online da un verdict fara drept de apel: CDU este marele perdant, AfD invingatorul incontestabil, iar dna Merkel se gaseste intr-o pozitie inconfortabila dupa anii de dominatie in viata politica.

'Este o duminica neagra pentru cancelarul Angela Merkel. Ea a sperat mult timp ca, in pofida rezistentei fata de politica sa privind refugiatii, va putea castiga' in doua landuri, scrie saptamanalul Der Spiegel. 'in cele din urma insa, nu s-a intamplat asa. Merkel va trebui sa traiasca cu reprosul ca a lasat AfD sa se instaleze durabil' pe scena politica, adauga aceeasi publicatie.

Rezultatul este cu atat mai putin imbucurator pentru guvernul in functie, cu cat si SPD a iesit in pierdere. Chiar daca a invins in Renania-Palatinat, se afla la sub 15% in celelalte doua landuri, unde fiind intrecut de populisti.

In acest sens, cotidianul Bild noteaza ca cele doua partide care domina viata politica in Germania dupa 1945 'trebuie sa-si linga ranile' dupa un 'important test privind politica in materie de refugiati'.

Pe de alta parte, dezastrul electoral ar putea slabi pozitia Angelei Merkel pe scena europeana, unde refuzul sau de a inchide granitele UE in fata afluxului de migranti este criticat de mai multe state membre.

Cancelarul german militeaza pentru solutii la scara europeana de primire a refugiatilor si pentru un acord intre Uniunea Europeana si Turcia, in curs de negociere inaintea summitului UE din 17-18 martie.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Rezultatele partiale ale alegerilor din Germania. Partidul anti-refugiati, victorie importanta in fata conservatorilor
Rezultatele partiale ale alegerilor din Germania. Partidul anti-refugiati, victorie importanta in fata conservatorilor

Circa 13 milioane de germani sunt chemati la urne duminica in cadrul alegerilor regionale organizate in landurile Renania-Palatinat, Baden-Württemberg si Saxonia-Anhalt, alegeri ce ar putea marca inceputul sfarsitului pentru cancelarul Angela Merkel.

Un refugiat sirian a devenit vedeta pe YouTube.
Un refugiat sirian a devenit vedeta pe YouTube. "Daca te straduiesti destul de tare, poti sa urasti orice"

A fugit din Siria, unde era un dusman atat pentru assadisti, cat si pentru ISIS, si a ajuns sa cucereasca Germania cu glumele sale.

Spiegel, despre Iohannis: De la
Spiegel, despre Iohannis: De la "singur impotriva Mafiei” (2014), la "un amator, tacerea e marca lui inregistrata" (2016)

Saptamanalul german, care l-a laudat pe presedintele Iohannis dupa castigarea alegerilor, considera acum administratia sa “un dezastru”.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.