Alexei Navalnii, opozantul lui Putin, retinut de politie alaturi de peste 100 de sustinatori. VIDEO cu protestele din Moscova
Disidentul rus Aleksei Navalnii a fost retinut, marti seara, in timp ce incerca sa ajunga la manifestatia organizata de simpatizantii sai, relateaza postul tv Dojd, citat de AFP.
Liderul opozitiei ruse se afla sub control judiciar si nu avea dreptul de a participa la manifestatie. In timp ce incerca sa ajunga in piata in care era programata manifestatia sustinatorilor sai, Navalnii a fost arestat de politie. Politia a comunicat ca 132 de persoane au fost retinute in cursul mitingului desfasurat in Piata Manege, situata in apropierea sediului Presedintiei Rusiei.
Primaria Moscovei a avertizat ca va impiedica desfasurarea oricarei manifestatii neautorizate, cu cateva ore inaintea unui miting in favoarea liderului opozitiei, Aleksei Navalnii, condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Crowds at Moscow protest rally chant name of opposition leader Alexei Navalny as he's arrested http://t.co/nFvk6iYMyf pic.twitter.com/9WX3k8iOqZ
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 30, 2014
Mii de rusi, protest pentru sustinerea lui Navalnii
Mii de rusi au iesit marti seara in strada, la un miting, pentru a-l sustine pe Aleksei Navalnii si pentru a protesta impotriva deciziei de condamnare a acestuia. In schimb, alte surse sustin ca la protest au fost doar cateva sute de persoane.Dupa ce opozantul rus a fost arestat, autoritatile au eliberat Piata Manezh din Moscova.
Aleksei Navalnii a fost condamnat cu suspendare
Condamnarea de catre justitia rusa a liderului opozitiei, Aleksei Navalnii, "pare a avea o motivatie politica", regreta Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP, relateaza Mediafax.
"Acuzatiile formulate la adresa liderului opozitiei si a fratelui acestuia nu au fost demonstrate in cadrul procesului", a reactionat Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"Cu exceptia catorva reprezentanti ai presei care au fost selectati, nici publicul si nici observatorii internationali nu au avut acces in instanta", adauga Mogherini.
Aleksei Navalnii, opozantul numarul unu al Kremlinului, a fost declarat vinovat de justitia rusa pentru deturnare de fonduri, fiind condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Fratele lui, Oleg, a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.
More than 100 protesters including Russia opposition leader Alexei @navalny arrested at rally http://t.co/TMYoJgwlEl pic.twitter.com/tymHt4ithw
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 30, 2014
Reactia SUA dupa condamnare
Condamnarea liderului opozitiei ruse, Aleksei Navalnii, reprezinta o "evolutie preocupanta", afirma purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jeffrey Rathke, citat de AFP.
"Statele Unite sunt bulversate de verdict", a adaugat oficialul american. Condamnarea de catre justitia rusa a liderului opozitiei, Aleksei Navalnii, "pare a avea o motivatie politica", regreta Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat oficial.
Aleksei Navalnii, opozantul numarul unu al Kremlinului, a fost declarat vinovat de justitia rusa pentru deturnare de fonduri, fiind condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Fratele lui, Oleg, a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.
Aleksei Navalnii, opozantul lui Vladimir Putin intr-o Rusie fara opozanti
Orator carismatic, dar avand un discurs cu accente nationaliste, critic al coruptiei in randul elitelor use, avocatul Aleksei Navalnii a devenit, la 38 de ani, principala figura a opozitiei fata de Vladimir Putin, intr-o Rusie care se confrunta cu o lipsa evidenta de opozanti, relateaza AFP.
Bloggerul a fost condamnat marti la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare de tribunalul din Moscova, intr-un dosar privind deturnarea unei sume de aproape 400.000 de euro, in detrimentul filialei ruse a societatii franceze Yves Rocher. La iesirea de la tribunal, Aleksei Navalnii si-a indemnat sustinatorii sa iasa in strada pentru a manifesta impotriva puterii de la Kremlin, afirmand ca aceasta "nu merita sa existe si trebuie sa fie eliminata".
Desi a nu a fost trimis la inchisoare, Navalnii ramane sub arest la domiciliu pana in luna februarie, spre deosebire de fratele sau, Oleg, care a fost condamnat in acelasi dosar la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare. "Puterea rusa nu incearca doar sa-i elimine pe opozanti si sa-i trimita la inchisoare, dar ii elimina si ii tortureaza pe apropiatii opozantilor", a subliniat el.
Condamnat si in 2013, intr-un alt dosar, la cinci ani de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, Aleksei Navanlnii a respins de fiecare data acuzatiile care i s-au adus. "Nu regret nimic, nicio singura actiune", a afirmat in timpul procesului opozantul rus, care si-a manifestat ambitia de a devenit intr-o buna zi presedinte al Rusiei si de a inlatura actualul regim de la Moscova, care, in opinia lui, este "bazat pe corruptie".
De altfel, el si-a reafirmat aspiratiile luni, cu o zi inainte de anuntarea sentintei, afirmand ca in Rusia este necesara "o schimbare de regim in urma unor alegeri corecte, o justitie independenta, lupta impotriva coruptiei, absenta cenzurii la adresa presei si o impartire dreapta a castigurilor obtinute din vanzarea gazelor si a petrolului".
Prin intermediul Internetului, al blogului sau si al un site infiintat pentru denuntarea coruptiei, Aleksei Navalnii a devenit cunoscut in doar cativa ani in Rusia, in contextul in care opozitia rusa acuza o lovitura, dupa cei zece ani de mandat ai lui Vladimir Putin. In septembrie 2013, scorul obtinut la alegerile muncipale din Moscova, unde s-a situat pe locul doi, dupa primarul in exercitiu, Serghei Sobianin, cu 27,2% din voturi, i-a consolidat pozitia de lider al vocilor critice la adresa Kremlinului.
Absolvent, la inceputul anilor 1990, al Universitatii Prietenia Popoarelor, ulterior membru al Partidului liberal de opozitie Iabloko, din care a fost exclus in 2007 pentru luarile de pozitie nationaliste, Navalnii a contestat fara incetare legitimitatea presedintelui rus, fost agent KGB, care, din 2000, si-a construit imaginea de aparator al intereselor Rusiei.
Fondul pentru Lupta impotriva coruptiei, pe care l-a infiintat in 2012, si care este finantat din donatiile oferite de oameni de afaceri, insista in special asupra acestui punct slab al actualului regim de la Moscova.
Licentiat in dreptul afacerilor, Navanlnii a avut primele contradictii cu puterea rusa inca din 2007, cand a cumparat actiuni, printre altele, la compania petroliera Rosfnet si la gigantul Gazprom, iar ulterior, invocand statutul sau de actionar minoritar, a cerut o mai mare transparenta in cheltuielile celor doua companii.
Pozitii ambivalente
Pe site-ul sau de pe Internet, Aleksei Navalnii a dezvaluit acte de coruptie, analizand cheltuielile si licitatiile organizate de administratia rusa. De asemenea, el a publicat investigatii, copii ale unor documente cu privire la vilele si conturile nedeclarate detinute de unii oficiali rusi in strainatate. Opozantul rus a afirmat ca partidul Rusia Unita, aflat la guvernare la Moscova, este "partidul hotilor si al escrocilor", iar acest slogan, lansat in 2011, si-a atins scopul. Ulterior, la alegerile legislative din decembrie 2011, care au declansat proteste fara precedent in Rusia, Aleksei Navanlnii s-a impus prin carisma declaratiilor, virulenta si vehementa discursurilor sale.
Sustinerea sa in randul opiniei publice s-a diminuat insa dupa declansarea crizei din Ucrainei, care a consolidat societatea rusa in jurul presedintelui Vladimir Putin. Intrebat in legatura cu anexarea peninsulei Crimeea, in luna martie, Aleksei Navalnii a afirmat ca nu ar ceda peninsula Ucrainei daca s-ar afla la conducerea tarii. "Crimeea este un fel de sandvis pe care il schimbam la nesfarsitO", a afirmat el, adaugand ca "problema imigratiei ilegale este cu mult mai importanta decat situatia din Ucraina". Pozitiile opozantului rus au fost aproape intotdeauna ambivalente: desi liberal, Aleksei Navalnii a participat periodic la manifestatii cu accente rasiste, in special Marsul rusesc.