Jeb Bush, frate si fiu de fosti presedinti, s-a retras sambata din cursa pentru Casa Alba dupa ce a inregistrat un nou rezultat nefavorabil la primarele republicane pe care le-a abordat ca mare favorit, transmite AFP.

Tot sambata, Donald Trump si Hillary Clinton au castigat primarele prezidentiale in Carolina de Sud si Nevada.

"In aceasta seara, imi suspend campania", a declarat foarte emotionant fostul guvernator de Florida, intrerupandu-se pentru a-si sterge lacrimile. "In pofida a ceea ce poate ati auzit, ideile conteaza, politicile conteaza", a adaugat el intr-o replica acida apreciata de suporterii sai la adresa invingatorului republican Donald Trump.

Miliardarul Donald Trump a castigat sambata primarele prezidentiale republicane din Carolina de Sud, a doua victorie a sa din trei consultari in acest an. Conform rezultatelor prezentate de CNN, dupa centralizarea rezultatelor din 82% din sectiile de votare el a obtinut 33,1% din voturi, urmat de senatorul de Florida Marco Rubio (22,3%) si de senatorul de Texas Ted Cruz (21,7%). Pe ultimele locuri s-au clasat fostul guvernator de Florida Jeb Bush (8,1%), guvernatorul de Ohio John Kasich (7,9%) si medicul in retragere Ben Carson (6,9%).

Candidatul se situeaza pe primul loc al primarelor, potrivit estimarilor unanime ale posturilor de televiziune CNN, Fox News, ABC si NBC, confirmand statutul de favorit la investitura dupa victoria din New Hampshire la inceputul lunii. In fruntea sondajelor din vara anului trecut, Donald Trump confirma la urne popularitatea sa printre alegatorii republicani in cautarea unui "outsider" antisistem pentru a-i reprezenta la Casa Alba.

Candidatul democrat Hillary Clinton a castigat consultarile democrate care au avut loc sambata in Nevada, reusind sa tempereze valul de entuziasm pentru senatorul de Vermont Bernie Sanders, scrie AFP. Potrivit rezultatelor partiale din 65% din sectii, Hillary Clinton a obtinut 52,2% dintre delegati, iar Bernie Sanders 47,8%.

"Tuturor celor care au participat in fiecare colt din Nevada cu hotarare si cu sufletul: aceasta este victoria voastra. Va multumesc", a scris fostul secretar de stat american pe contul sau de Twitter.

Sambata a fost a treia zi a primarelor pentru Casa Alba, in vederea investiturilor partidelor republican si democrat pentru prezidentialele din noiembrie, dupa Iowa si New Hampshire la inceputul lunii. Democratii si republicanii voteaza decalat in aceste doua state. In Nevada, Partidul Democrat a organizat la orele pranzului reuniuni ale alegatorilor, unde simpatizantii fiecarui candidat se aduna impreuna, in loc sa voteze pe buletine.