Alegeri SUA 2012: Rick Santorum, marea surpriza de la alegerile din Mississippi si Alabama

Ultima actualizare: 01-08-2012 15:14
Rick Santorum (stanga) si Mitt Romney

Ultraconservatorul Rick Santorum a castigat marti primarele republicane din Mississippi si Alabama (sudul Statelor Unite), conform rezultatelor aproape definitive difuzate de televiziunile americane, transmite AFP.

Cu aceste doua victorii obtinute in statele din sud, Rick Santorum provoaca o pierdere grea lui Mitt Romney care spera sa isi consolideze marti statutul de favorit in cursa pentru investitura republicana.

Cu 82 la suta din buletinele de vot numarate, Rick Santorum conduce in Mississippi, conform CNN.

Daca aceste rezultate vor fi confirmate, va fi o veste proasta pentru Mitt Romney care urmareste victorii destul de clare pentru a pune capat suspansului in aceasta cursa pentru investitura care a inceput in ianuarie.

Cu putin inaintea difuzarii acestor rezultate si pronosticuri, Mitt Romney a apreciat la CNN: "campania lui Rick Santorum a ajuns la capat de drum".

La randul sau, echipa de campanie a lui Santorum a cerut din nou la inceputul serii retragerea lui Newt Gingrich, fostul presedinte al Camerei reprezentantilor.

Observatorii sunt de acord cu faptul ca Newt Gingrich si Rick Santorum si-au impartit votul conservator, ceea ce il avantajeaza in final pe Mitt Romney, singur in pozitia sa moderata.

Candidatul republican care il va infrunta pe presedintele in exercitiu Barack Obama la 6 noiembrie va fi investit in cadrul conventiei republicane programata la sfarsitul lunii august la Tampa (Florida, sud-est). Un candidat are nevoie de 1.144 delegati pentru a fi investit.

Inainte de alegerile de marti, Romney acumulase 455 de delegati, fata de 199 pentru Santorum, 117 pentru Newt Gingrich si 64 pentru Ron Paul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO