Alegeri în Republica Moldova. 85% dintre voturile din diaspora au fost pentru PAS

Dată publicare: 12-07-2021 19:28
Dată actualizare: 12-07-2021 20:17


Partidul „Acțiune și Solidaritate” al președintei Maia Sandu a obținut o victorie covârșitoare în alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Formațiunea pro-europeană și-a adjudecat aproape 53% din voturi și va putea guverna singură. Mai mult, 85% dintre voturile moldovenilor din diaspora au fost pentru Partidul „Acțiune și Solidaritate”.

"România va fi alături de Republica Moldova, în susținerea reformelor", a scris pe Twiter Klaus Iohannis.

"Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei”, a transmis Maia Sandu, actuala președinta a țării și fosta președinta a Partidului „Acțiune și Solidaritate” - reformist și proeuropean - marele câștigător al alegerilor parlamentare anticipate.

Partidul Acțiune și Solidaritate - PAS va deține 63 din cele 101 de mandate ale parlamentului de la Chișinău, cel mai bun rezultat obținut vreodată de vreun partid candidat în istoria alegerilor din Republica Moldova.

PAS, care a câștigat 25 de raioane și capitala, este urmat de Blocul comuniștilor și socialiștilor, alianța foștilor președinți Dodon și Voronin, care au câștigat 27,38% din voturi. Altfel spus, 12 raioane și regiunea din stânga Nistrului. Duminică seară, socialistul Igor Dodon își păstra iluziile intacte.

Igor Dodon: „Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor vă înregistra un rezultat bun, destul de bun...Totul va fi bine.”

De bună ce le-a fost performanța, câțiva simpatizanți ai partidului victorios i-au ..colindat aseară pe socialiști cu un.... marș funebru.

După ce s-a dezmeticit din șocul rezultatelor oficiale, liderul socialist și-a recunoscut înfrângerea.

Dodon: „Noi percepem acest rezultat drept o fată firească a democrației. Felicit PAS și pe Maia Sandu. Au toată puterea în stat, și parlamentul și guvernul și președinția.”

Pragul electoral a mai fost trecut doar de Partidul Șor, cu 5,78% dintre voturi. Partidul AUR din România, care a avut candidați și în Republica Moldova, a obținut sub 0,5 la sută din voturi.

Președintele Klaus Iohannis i-a lăudat luni pe cetățenii moldoveni pentru spiritul civic și opțiunea clară exprimată pentru reforme, stat de drept și integrare europeană. De asemenea, președintele României a felicitat-o pe Maia Sandu pentru curaj, perseverență și viziune și a asigurat-o de tot sprijinul Bucurestiului.

Presa occidentală a salutat rezultatul alegerilor de la Chișinău drept un succes al pro-europenilor și amintește că Maia Sandu a câștigat anul trecut scurtinul prezidențial cu o platformă de combatere a corupției și de realizare a reformelor.


VIDEO PROTVPLUS.RO