Alegeri cruciale pentru viitorul Europei, in Austria. Extremistul care a criticat sanctiunile impuse Rusiei, dat favorit
Austria se pregateste de alegeri prezidentiale cruciale pentru viitorul Europei. Tara are de ales intre un presedinte de extrema dreapta si unul independent, sustinut de ecologisti.
Dupa 11 luni de campanie electorala cu interminabile dueluri televizate si numeroase lovituri sub centura, candidatii sunt la egalitate in unele sondaje, in timp ce altele il dau favorit pe nationalist.
Austriecii sunt chemati la un urne, iar acest vot ar trebui sa incheie un capitol electoral indecis, care tine de luni de zile in suspans intreaga Europa.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Norbert Hofer, un inginer aeronautic de 45 de ani, este candidatul Partidului Libertatii, de extrema dreapta. Are un program eurosceptic, anti-imigratie.
Norbert Hofer: "Sunt sute de milioane de oameni care traiesc cu mai putin de 1 euro pe zi. Stiti ce inseamna pentru ei sa auda ca exista o tara unde primesti 900 de euro fara sa fie nevoie sa muncesti? Ce fel de argument este asta? Este unul gresit. Ar trebui ca acesti oameni sa aba acces la ajutoare sociale si indemnizatie de somaj dupa 5 ani de munca aici."
Rivalul sau este Alexander Van der Bellen, de 72 de ani, profesor de economie, care candideaza ca independent.
Alexander Van der Bellen: "Nu ne vorm rezolva problemele prin radicalizare, ci doar prin apelul la ratiune."
Batalia ar fi trebuit transata la alegerile din iulie. Scrutinul de atunci, castigat de Van der Bellen, la diferenta de 30 de mii de voturi, a fost contestat si apoi anulat din pricina neregulilor la numararea buletinelor. Campania electorala neobisnuit de lunga a dat nastere si unui nou cuvant, pe masura, in limba germana: Bundespraesidentenstichwahlwiederholungsverschiebung - "amanarea repetarii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale."
Comentatorii se intreaba in ce masura "Efectul Trump" va juca un rol in aceste alegeri.
Thomas Hofer, analist politic: "Sunt asemanari uriase. Zidul de la granita de sud, care o problema foarte actuala aici in Austria, mesajul impotriva imigrantilor, mesajul impotriva elitelor."
Atika Schubert, corespondent CNN: "Presedintele are un rol mai mult ceremonial, in Austria. Insa daca "factorul Trump" il ajuta pe Hofer sa devina presedinte , atunci ar fi primul presedinte de extrem dreapta al unei tari vest europene de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial."
Si asta le-ar putea spori serios sansele unor alti candidati de extrema dreapta, in tari care au alegeri anul viitor: Marine Le Pen, in Franta, si Geert Wilders, in Olanda.
Candidatul extremei drepte se lauda cu bunele sale relatii cu Rusia si cu viitoarea administratie americana
Candidatul extremei drepte la alegerile prezidentiale din Austria, Norbert Hofer, s-a laudat cu bunele sale relatii cu guvernul rus si cu viitoarea administratie americana, a presedintelui ales Donald Trump, cu prilejul ultimului miting de campanie desfasurat la Viena, transmite DPA.
Luand cuvantul in fata unei multimi formate din reprezentanti ai Partidului Libertatii (FPO, extrema dreapta) si ai presei nationale si internationale, Hofer a cerut sa se puna capat sanctiunilor impuse Moscovei de Uniunea Europeana.
'Sanctiunile nu au functionat deloc', a spus Hofer, care detine in prezent functia de vicepresedinte al Parlamentului austriac si care candideaza duminica intr-un scrutin prezidential in care il are drept contracandidat pe independentul Alexander Van der Bellen, sustinut de Verzi.
Al doilea tur al scrutinului prezidential, care a avut loc in mai, a fost castigat la limita de Van der Bellen, insa curtea constitutionala a Austriei a invalidat votul si a cerut repetarea turului doi dupa ce Partidul Libertatii a contestat rezultatul si a prezentat dovezi ale unor iregularitati in procedura de vot.
'Nici nu stiti cate invitatii am primit deja - la Moscova - si vom vizita si Washingtonul in curand', a spus Hofer.
Presedintele Austriei are putine atributii in domeniul politicii interne si internationale, dar poate contribui la cladirea unor bune relatii diplomatice prin intalniri cu alti demnitari. Hofer a mai declarat ca intentioneaza sa stranga legaturile cu statele membre ale UE din estul Europei care impartasesc atitudinea FPO in privinta migratiei.
In schimb, in ultimul sau discurs de campanie, Hofer nu a vorbit despre eventuale planuri de a vizita Bruxellesul in cazul in care va fi ales presedinte. 'Uniunea Europeana ar trebui sa lase cat mai multe puteri cu putinta statelor membre si cetatenilor. Noi suntem UE, nu cei care se afla la varf', a sustinut Hofer.
Intr-un mesaj adresat direct cetatenilor, Hofer le-a cerut austriecilor sa fie 'mandri' de tara lor, transmite EFE. 'Trebuie sa ne scuturam de praf si trebuie sa incepem sa fim din nou mandri ca suntem austrieci. Asta nu inseamna ca trebuie sa dispretuim alte tari', a insistat Hofer in ultimul act de campanie desfasurat la Bursa din Viena.
EFE a calificat discursul lui Hofer drept 'bland si intelegator' pe plan social, si dur in ceea ce priveste imigratia, tema dominanta a politicii austriece dupa intrarea in tara in mai putin de doi ani a circa 130.000 de refugiati. in viziunea lui Hofer, refugiatii pot ramane in Austria doar pentru scurt timp si nu trebuie sa aiba acces la ajutoare sociale. 'Azilul trebuie sa fie doar o protectie temporara. Daca situatia din tarile de origine se imbunatateste, (refugiatii) trebuie sa se intoarca (in tarile lor). Trebuie sa le oferim posibilitati si sa-i formam pentru a-si putea reconstrui tarile. Iar cei care intra (in Austria) nu trebuie sa aiba acces la serviciile sociale ale tarii. Doar dupa cinci ani (de resedinta) trebuie sa li se acorde acces deplin la ajutoarele sociale', a declarat Hofer, in aplauzele furtunoase ale sustinatorilor sai.
La inceputul mitingului electoral, liderul FPO, Heinz Christian Strache, l-a prezentat pe Hofer drept un om politic 'autentic, onest, apropiat de popor si ferm', care va fi 'o contrapondere la sistemul politic inchistat'. 'A sosit momentul pentru un presedinte care ii reprezinta cu adevarat pe austrieci si nu interesele partidelor', a spus Strache. O victorie a lui Hofer ar putea declansa o grava criza in guvern si ar putea duce la alegeri generale anticipate, noteaza agentia de presa spaniola.