Al treilea val al pandemiei are urmări dramatice în Europa. Franța ar putea impune noi restricții

Dată publicare: 31-03-2021 18:17
Dată actualizare: 31-03-2021 20:09


Al treilea val al pandemei are urmări dramatice. Polonia a raportat 653 de decese asociate cu Covid în 24 de ore.

În Ungaria vecină au fost înregistrare, tot într-o singură zi, peste 300 decese.

Preşedintele Emmanuel Macron se va adresa naţiunii miercuri seară, pentru a anunţa înăsprirea restricţiilor, probabil inclusiv închiderea şcolilor. În Franţa, numărul bolnavilor de Covid internaţi la terapie intensivă a depăşit pragul de 5 mii.

Ungaria are 10 milioane de locuitori. Şi, raportat la populaţie, înregistrează, de vreo două săptămâni, cele mai multe decese asociate cu Covid din întreaga lume.

Sistemul medical al ţării este supus unui stres extrem, afirmă guvernul de la Budapesta, în pofida uneia dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din Europa, în cadrul căreia deja peste o cincime din populaţie a fost imunizată.

Marți, în spitalele maghiare erau internaţi peste 12.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, dintre care aproape 1.500 la terapie intensivă, conectaţi la ventilatoare.

În tot acest timp în Atena a avut loc un protest spontan al cadrelor medicale în faţa unuia dintre cele mai mari spitale din oraș.

Medic: „Suntem aici în primul rând împotriva autoritarismului administraţiei acestui spital. Încearcă pe toate căile să ne reducă la tăcere când cerem măsuri mai bune de protecţie, mai multe cadre medicale şi mai multe paturi de terapie intensivă.”

Jumătate dintre cazuri noi de infectare din Grecia se înregistrează în regiunea Atenei. Ultima raportare pentru 24 de ore, pentru întreaga ţară, a trecut de 4.300, un record din decembrie încoace.

În Spania masca a devenit obligatorie în toate spaţiile publice, inclusiv pentru copiii care au împlinit şase ani. Totodată au fost mărite amețitor amenzile pentru nerespectarea acestei măsuri, de la 100 de euro, cât erau până acum, până la ... 30.000 de euro, dacă fapta este considerată o infracţiune gravă.

Oricum ar fi, primăvara cu temperaturi neobișnuit de ridicate în vestul Europei este o ispită prea mare.

Plajele și parcurile s-au umplut în Anglia unde marți a fost cea mai caldă zi de martie din ultimii 53 de ani, 24,5 grade Celsius. Poliția a interzis consumul de alcool pentru a descuraja aglomerările pe spațiile verzi.

În Franța, la Lyon, vreo 300 de tineri s-au adunat la un loc pe cheiul râului Saône. Prefectura a denunțat o "adunare iresponsabilă".

În condițiile în care guvernul francez este supus presiunilor de a înăspri restricțiile, francezii nu-și ascund exasperarea. Provocata atât de carantina cât și de lentoarea vaccinării.

Pe de altă parte, compania Pfizer a anunţat că vaccinul său anti-Covid este sigur și asigură o protecţie foarte ridicată inclusiv pentru copiii de la 12 ani în sus. Se deschide astfel posibilitatea imunizării acestora înaintea începerii noului an şcolar, la toamnă.

Caleb, care împlineşte curând 13 ani, a aceptat să fie voluntar la studiu, după ce tatăl lui medic pediatru i-a prezentat opţiunea.

Caleb Chung, voluntar: „Eu stau mai mult acasă, la şcoala online şi nu prea pot face multe pentru a contribui la lupta împotriva acestui virus. Probabil, însă, chiar pot fi de folos, participând la acest studiu şi ajutându-i pe alţi copii să se simtă în siguranţă şi să vrea să fie vaccinaţi în viitor.”

La studiu au participat 2.260 de voluntari în Statele Unite, cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Nu s-a înregistrat niciun caz de Covid în rândul copiilor vaccinaţi cu ambele doze.


VIDEO PROTVPLUS.RO