Agentiile de informatii din Europa au interceptat comunicatii dintre asociati ai lui Donald Trump si oficiali rusi
Agentiile de informatii britanice si din alte tari europene au interceptat comunicatiile dintre asociati ai lui Donald Trump, oficiali rusi si alte persoane din Rusia in cursul campaniei electorale.
Serviciile au transmis aceste comunicatii omologilor lor americani, au declarat surse din fortele de ordine, dar si din serviciile de informatii americane si europene pentru CNN, relateaza news.ro.
Comunicatiile au fost suprinse in timpul supravegherii de rutina a oficialilor rusi si altor rusi cunoscuti serviciilor occidentale de spionaj. Agentiile de informatii britanice, inclusiv GCHQ, responsabila pentru supravegherea comunicatiilor, si cele din alte tari europene nu au vizat proactiv membri ai echipei lui Trump, ci au surprins discutiile prin asa-numitele “strangeri de informatii incidentale”, au precizat sursele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Europenii au detectat mai multe comunicatii pe parcursul mai multor luni intre asociati ai lui Trump si rusi. Statele Unite si Marea Britanie fac parte din asa-numitul acord “Five Eyes” (Cinci Ochi), alaturi de Canada, Australia si Noua Zeelanda. Acest acord prevede impartasirea deschisa de informatii intre statele membre in numeroase domenii.
Comunicatiile apropiatilor lui Trump cu oficiali rusi vor fi analizate, probabil, in cadrul anchetei Comisiei de informatii a Senatului privind eforturile Moscovei de interferenta in alegerile prezidentiale din 2016. “Daca agentiile straine de informatii impartasesc informatii cu cele americane si sunt relevante pentru ancheta, atunci Comisia de informatii bineinteles ca le va analiza”, a explicat o sursa apropiata investigatiei Senatului pentru CNN.
Supravegherea facuta de GCHQ a devenit un subiect sensibil din punct de vedere politic atunci cand Trump – citand un materiale Fox News nesustinut de dovezi – a afirmat ca Londra i-a interceptat telefoanele la Trump Tower, la cererea fostului presedinte Barack Obama.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a repetat afirmatia lui Trump si a evocat stirea Fox News privind supravegherea de catre GCHQ. “Judecatorul Andrew Napolitano (colaborator Fox News – n.r.) a facut urmatoarea declaratie si citez: ‘Trei surse din serviciile de informatii au anuntat Fox News ca presedintele Obama a iesit din lantul de comanda (pentru a-l spiona pe Trump – n.r.). Nu a folosit NSA, nu a folosit CIA (…), a dolosit GCHQ”, le-a spus Spicer jurnalistilor.
Aceste comentarii i-au infuriat pe oficialii britanici. Dupa declaratia lui Spicer, oficiali de la Casa Alba au dezvaluit pentru CNN ca ambasadorul Marii Britanii in Statele Unite, Kim Darroch, precum si consilierul pentru securitate nationala al premierului Theresa May, Sir Mark Lyall Grant, “si-au exprimat ingrijorarea catre Spicer si consilierul pentru Securitate Nationala al lui Trump, H.R. McMaster”, in doua discutii separate.
La randul sau, GCHQ a dat publicitatii un comunicat in acest dosar. “Acuzatiile recente facute de comentatorul media judecator Andrew Napolitano privind GCHQ, care ar fi fost rugat sa intercepteze comunicatiilor presedintelui-ales din acea perioada sunt o prostie. Sunt complet ridicole si ar trebui ignorate”, se arata in comunicat.
Luna trecuta, presedintele Comisiei pentru informatii a Senatorului, republicanul de Carolina de Nord Richard Burr, a declarat ca, “pe baza informatiilor disponibile, nu vedem nimic care sa sugereze ca Trump Tower a fost vizat de supraveghere din partea vreunui element al Guvernului Statelor Unite nici inainte si nici dupa Ziua Alegerilor din 2016”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, donald trump, comunicatii, interceptari,
Dată publicare:
14-04-2017 09:03