Adevarul despre bomba nucleara iraniana. Informatiile tinute secret de oficialii occidentali

Ultima actualizare: 27-09-2012 17:36
savanti, Mahmoud Ahmadinejad, reactor nuclear

Mai multe interviuri realizate cu oficiali americani si europeni aduc informatii surprinzatoare despre programul nuclear al Iranului.

Statele Unite si Israelul stiu ca regimul de la Teheran nu detine bomba nucleara, nu poate fabrica una si abia peste multi ani ar putea realiza un asemenea proiect.

Potrivit Reuters, in perioada 2006-2007, informatorii americani au interceptat telefoane si emailuri intre mai multi oameni de stiinta iranieni, printre care si Mohsen Fakhrizadeh, unul din savantii care conduc programul nuclear.

In aceste mesaje, cercetatorul se plangea ca programul de inarmare a fost oprit.

Agentiile occidentale de spionaj cred ca inarmarea a fost blocata chiar din anul 2003. Ele sustin ca Iranul nu va putea fabrica o bomba nucleara fara ca acest lucru sa fie aflat cu mult timp inainte. In prezent, Teheranul nu dispune de niciun loc secret pentru imbogatirea uraniului.

Aceste date vin ca o explicatie pentru atitudinea presedintelui Barack Obama, care pare increzator ca sanctiunile economice aplicate Iranului vor determina regimul islamist sa renunte la programul nuclear.

El a facut apel in repetate randuri la evitarea unui conflict armat intre Iran si Israel, care ar fi fost justificat de existenta unei arme de distrugere in masa.

Agentiile de spionaj se declara insa ingrijorate de planurile pe care le are liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamanei. Proiectele sale sunt foarte greu de anticipat.

Oficialii europeni sunt mai putin optimisti decat americanii. Ei se tem ca iranienii au ascuns componentele armei nucleare la care lucrau si ar putea relua oricand fabricarea acesteia.

Un raport al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica a anuntat luna trecuta ca Iranul a produs aproape 110 kg de uranium imbogatit cu 20%. Este mai putin de jumatate din cantitatea necesara realizarii unei arme nucleare, insa uraniul ar trebui sa fie imbogatit cu 90% pentru ca bomba sa fie fabricata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO