”Adevărata” identitate a lui Ruslan Boşirov, suspect în scandalul Novichok


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 21:16
Categorie: Stiri externe
Ruslan Bosirov, Anatoli Cepiga, Serghei Skripal

Un site de jurnalism de investigaţie a publicat ceea ce prezintă drept adevărata identitate a unuia dintre agenţii ruşi de informaţii suspectaţi în cazul de orăvirile cu agent neurotoxic la Salisbury, relatează BBC.

Grupul Bellingcat susţine că bărbatul prezentat drept Ruslan Boşirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga. Oficiali britanici nu au comentat imediat aceste dezvăluiri, prin urmare BBC scrie că înţelege că această identificare nu este contestată.

Anchetatori britanici au declarat că Boşirov este un ofiţer din cadrul serviciilor ruse de informaţii. Se crede că el a călătorit în Regatul Unit cu un paşaport fals şi sub acoperirea unui pseudonim.

Pe 4 martie 2018, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica lui Iulia s-au îmbolnăvit în Salisbury după ce au intrat în contact cu neurotoxina Novichok. După câteva săptămâni petrecute în spital, cei doi au fost externați.

Însă în iunie 2018, alte două persoane din Amesbury s-au îmbolnăvit după expunerea la aceeași neurotoxină. Dawn Sturgess, de 44 de ani, a murit după câteva zile.

Guvernul britanic i-a acuzat pe doi ruși, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, că au încercat să-i ucidă pe Serghei Skripal și pe fiica lui Iulia.

Cei doi au negat acuzațiile, într-un interviu pentru Russia Today, susținând că sunt turiști. Rusia a negat orice implicare în acest scandal.

Potrivit Bellingcat, colonelul Cepiga a luptat în Cecenia ca militar şi a fost recompensat cu cea mai înaltă distincţie a statului rus - Erou al Federaţiei Ruse, acordată de obicei de către preşedintele rus Vladimir Putin.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO